AKO VAM SE OVO DEŠAVA DOK MIRUJETE I NIŠTA NE RADITE, preti vam PRERANA SMRT!
Posvetite malo više pažnje svom zdravlju, Foto: Profimedia

OPREZ

AKO VAM SE OVO DEŠAVA DOK MIRUJETE I NIŠTA NE RADITE, preti vam PRERANA SMRT!

Postoji način da sačuvate svoje srce

Objavljeno:

Rizik od smrti usled povećanog pulsa ne opada čak ni kad ste fit i potpuno zdravi. Za normalan puls smatra se ritam srca od 60 do 100 otkucaja u minuti. Redovno vežbanje omogućava sporiji puls u mirovanju, ali su danski naučnici otkrili da i sportisti i rekreativci neretko imaju ubrzani puls iako su možda u zavidnoj telesnoj kondiciji. Ubrzan puls je onaj izmeren pet minuta nakon što ste prestali s fizičkom aktivnošću, a prelazi 100 otkucaja. Međutim naučnici naglašavaju i da se rizik od smrti menja unutar raspona normalnog otkucaja srca.

Puls izmeren pri mirovanju između 51 do 80 otkucaja u minuti povezan je s 40 do 50 posto povećanim rizikom od prerane smrti u poređenjui s onima koji imaju 50 i manje otkucaja u minuti. Puls od 81 do 90 otkucaja u minuti udvostručuje rizik od prerane smrti, a onaj više od 90 otkucaja u minuti utrostručuje. Ili jednostavnije, svakih 10 do 22 srčana otkucaja u minuti raste rizik od prerane smrti za 22 posto, piše Dejli Mejl. Rezultati su dobijeni u studiji koja je prikupljala podatke o otkucajima srca sredovečnih muškaraca pre 25 godina, te šesnaest godina kasnije kada je ustanovljeno da je 40 posto njih umrlo. Najveći rizik bio je, naravno, na onima s najvišim pulsom...

Iako naučnici smatraju da je ubrzani puls genetski uslovljen, jer se javlja i kod ljudi u formi i kod onih koji trenutno nisu na "ti" s kondicijom, ipak preporučaju ljudima da počnu da se bave nekom telesnom aktivnošću, poboljšaju ishranu i prestanu da puše... BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.