Prof. dr. Dragan Popović : KAKO POBEDITI NADUTOST STOMAKA?
Prof. dr Dragan Popović pomoći će vam da rešite problem!, Foto: Profimedia

NEĆETE VEROVATI!

Prof. dr. Dragan Popović : KAKO POBEDITI NADUTOST STOMAKA?

Osećaj nadimanja i prisustvo gasova u trbuhu zaista može da „pokvari” dan. Ne osećate se dobro, odeća vam loše stoji, a i propratni efekti mogu biti veoma neprijatni. Ipak, postoje načini da ublažite ili rešite ovaj neprijatan problem koji se povremeno ili stalno javlja kod čak 70% opšte populacije

Objavljeno: 13:52h

Prof. dr Dragan Popović, direktor Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničkog Centra Srbije, odgovorio je na pitanje zbog čega se nadutost javlja, i kako rešiti ovaj neprijatan problem.

Sasvim je normalno da tokom varenja hrane nastane izvesna količina gasova koja se apsorbuje u krvotok i eliminiše procesom disanja. Problem nastaje ukoliko se u digestivnom sistemu nakupi veća količina gasova. Nadimanje predstavlja osećaj punoće u gornjem delu trbuha, čiji je uzrok akumuliran gas i/ili hrana, kaže prof. dr Popović.

Prof. dr Dragan Popović, direktor Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničkog Centra Srbije
Prof. dr Dragan Popović, direktor Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničkog Centra Srbije foto: Promo

UZROCI NASTANKA TEGOBA

Brojni faktori dovode do nadutosti. Gutanje veće količine vazduha tokom jela nastaje kao posledica nedovoljnog žvakanja hrane pre gutanja, intenzivnog razgovora tokom jela, halapljivog, brzog jela ili npr. žvakanja žvake. Nadalje, konzumacija gaziranih napitaka, od gazirane mineralne vode, slatkih gaziranih sokova, do piva. Nadutost takođe može nastati zbog lošeg varenja (maldigestija), koje nastaje pri unosu veće količine ugljenih hidrata u kratkom vremenskom intervalu, a koje enzimi u tankom crevu ne mogu adekvatno da svare. Uzrok može biti i nedostatak enzima laktaze, koji je neophodan za varenje šećera iz mleka (laktoza). Još jedan od uzroka nastanka nadutosti može biti i opstipacija (zatvor), koja dugo traje, a kod starijih osoba čak i loše urađene, ili fiksirane zubne proteze.

Jedan od glavnih uzroka nastanka nadutosti je disbalans u sastavu normalne bakterijske flore, odnosno preteran rast i razmnožavanje loših bakterija u našim crevima, navodi prof. dr Popović.

KO NAJČEŠĆE PATI OD NADIMANJA?

Kao što je već naglašeno, ponekad određene namirnice, ili jednostavno način na koji unosimo hranu, može izazvati problem i doprineti povećanju količine gasova u crevima, te dovesti do nadimanja i podrigivanja.

Kod pacijenata sa sindromom iritabilnog creva (IBS) i neznatno povećane, ili čak normalne količine gasa u crevima mogu izazvati jake grčeve u trbuhu, prilikom varenja hrane. Ove osobe imaju smanjen prag tolerancije na prisustvo veće količine gasa koji rasteže creva, čime izaziva senzaciju bola.

Pacijenti sa narušenom anatomijom zbog hirurških zahvata, ili oni sa reumatskim oboljenjima, imaju povećan rizik za prekomeran rast patogenih bakterija u tankom crevu i pojavu nadutosti.

Pojedine žene, često one koje su imale više od jedne trudnoće, takođe pate od nadimanja. Ukoliko osećaj nadutosti nije prisutan u ležećem položaju, onda se nadutost može objasniti slabim mišićima prednjeg trbušnog zida, usled istezanja i gubitka tonusa tokom trudnoće.

Pacijenti koji pate od gorušice i želudačnih smetnji često gutaju vazduh, kako bi ublažili neprijatnost. Refluksna bolest jednjaka ili zapaljenje želudačne sluznice bi trebalo isključiti endoskopskim pregledom. Ako postoji sumnja na intoleranciju na laktozu, obustavlja se upotreba mleka i mlečnih proizvoda u ishrani, i posmatra se da li dolazi do povlačenja simptoma. Korišćenje fermentisanih (kiselo-mlečnih) proizvoda se obično bolje toleriše. Danas imamo mogućnost da tokom endoskopskog pregleda tankog creva proverimo prisustvo ili odsustvo enzima laktaze, neophodnog za varenje mlečnog šećera.

Analiza krvi obično nije od pomoći kod tegoba izazvanih gasovima, ali ispitivanje na celijačnu bolest (intolerancija na gluten) može biti od koristi, s obzirom da i nemogućnost varenja pšenice, raži ili ječma može biti uzrok nadimanja.

Kako bi bili sigurni da je iz ishrane izbačena upravo namirnica „odgovorna” za tegobe prilikom varenja i pojavu nadutosti, eliminišu se namirnice jedna po jedna i prati poboljšanje. Ako je u pitanju povećan broj loših bakterija, jedini način za poboljšanje stanja je dodatni unos dobrih bakterija, da bi se povratila narušena ravnoteža, a samim tim i smanjila produkcija gasova.

OTKLANJANJE I UBLAŽAVANJE TEGOBA

U cilju otklanjanja tegoba, pacijentima se prvenstveno savetuje promena higijensko-dijetetskog režima. Trebalo bi eliminisati konzumaciju gaziranih napitaka i piva. Namirnice kao što su karfiol, brokoli, kupus, grašak, pasulj bi trebalo izbegavati; mleko i mlečne proizvode takođe. Većina nutricionista ne preporučuje mešanje voća sa ugljenim hidratima i proteinima. Svakodnevno praktikujte češće, a manje obroke. Izbegavajte obroke „s nogu“. Izbegavajte žvakanje žvakaćih guma, posebno onih bez šećera – zbog sadržaja manitola ili sorbitola, koji izazivaju nadutost.

Najviše enzima sadrže sirove, neprerađene namirnice. Kuvanje na pari omogućava zadržavanje izvesnog dela ovih enzima, ali najbolje je povrće jesti sveže – kao salatu. Preporuka je da se izbegavaju stresne situacije, da se jede polako i hrana dobro sažvaće (30-35 žvakanja po zalogaju). Povremena nadutost uglavnom ne predstavlja problem. Međutim, ukoliko se i pored primenjenih mera simptomi otežanog varenja ne povuku, ili čak budu praćeni dodatnim tegobama – mučnina, povraćanje, bolovi, prisustvo krvi u stolici, opstipacija ili dijareja, neophodno je obaviti detaljnija ispitivanja kako bi bili sigurni da ne postoji neka druga prikrivena bolest, kaže prof. dr Popović.

ELIMINISANJE UZROKA REŠAVA PROBLEM

Primena dijetetskih suplemenata za rešavanje problema nadutosti danas je opšte prihvaćena svuda u svetu. Primena probiotske kulture Lp 299v, koja je pre skoro 30 godina patentirana u Švedskoj, pokazala se kao izuzetno efikasna, a ušla je i u najnovije stručne preporuke i smernice širom sveta, jer je dokazana brojnim kliničkim studijama.

Razlog za to je vrlo jednostavan! Probiotski soj Lp 299v, koji je na našem tržištu prisutan pod zaštićenim imenom Flobian®, ima jedinstven, patentiran mehanizam delovanja, kojim doprinosi sprečavanju nastanka gasova! Čak 20 milijardi dobrih bakterija prisutnih u svakoj kapsuli preparata, čvrsto prijanjaju na površinu creva i vezuju se za specifične receptore, na koje bi se inače vezale loše bakterije koje dovode do stvaranja gasova. Time Flobian® pokazuje svoje blagotvorno delovanje na sluzokožu creva, i stvara idealnu mikrosredinu za rast i razvoj dobrih bakterija, čime se eliminiše glavni uzrok nastanka gasova i nadutosti. Dobre bakterije u preparatu Flobian® pomažu peristaltiku (ritmičke pokrete creva), podstiču rad creva i poboljšavaju ukupno varenje.

Tako se problem nadutosti i gasova rešava na prirodan i bezbedan način, u samo jednoj kapsuli dnevno!

BONUS VIDEO:

NIJE JELA NIŠTA 21 DAN SAMO DA SE REŠI NAPASTI: Alana je smršala 6 KG, ali je ČUDO tek usledelo kad je dobila rezultate KRVI! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.