DOBRE VESTI ZA SVE KOJI BOLUJU OD OVE OPAKE BOLESTI: Pojavila se NADA!
Pojavila se nova nada, Foto: Profimedia

Najopasniji kancer

DOBRE VESTI ZA SVE KOJI BOLUJU OD OVE OPAKE BOLESTI: Pojavila se NADA!

Možemo reći da smo umereno optimistični. Ovo otkriće možda neće odmah izlečiti rak pankreasa, ali to je još jedan korak prema različitim mogućnostima lečenja - naglašava Brajant

Objavljeno:

Grupa naučnika pretpostavlja da bi se rak pankreasa mogao lečiti tako da se jednom vrstom leka ćelije raka učine zavisnima o isključivo jednom izvoru energije, a zatim im se drugom vrstom leka taj izvor energije uskrati.

Ovakav pristup lečenju izgleda obećavajuće nakon uspešnog laboratorijskog testiranja ćelija raka pankreasa na miševima koje su sproveli naučnici iz Centra za opsežno lečenje raka na Univerzitetu u Severnoj Karolini. Nadaju se da će rezultati generisati nove mogućnosti za lečenje raka pankreasa, bolesti koja od svih zloćudnih bolesti ima verojatno najlošiju prognozu i stopu preživljavanja.

Nove spoznaje o lečenju raka pankreasa nedavno su objavljene u časopisu „Nature Medicine“. Dr. sc. Kirsten Brajant, jedan od autora i asistentica na naučnim istraživanjima na UNC-u, naglašava da su ovo tek začeci istraživanja i da je pred stručnim timom još puno posla. Brojna su pitanja kojima se naučni tim treba pozabaviti, a tu su i klinička ispitivanja sigurnosti lekova i njihove delotvornosti na ljudima.

- Možemo reći da smo umereno optimistični. Ovo otkriće možda neće odmah izlečiti rak gušterače, ali to je još jedan korak prema različitim mogućnostima lečenja - naglašava Brajant.

Pankreas je organ smješten duboko u trbušnoj šupljini. Proizvodi enzime i hormone koji pomažu u varenju hrane i kontrolišu šećer u krvi.

Rak pankreasa jedan je od 10 najčešćih vrsta raka koji se javljaju kod muškaraca i žena i odgovoran je za oko 7 odsto svih smrtnih slučajeva kojima je uzrok karcinom.

Razlog visokoj stopi smrtnosti leži u tome što je ovaj rak teško otkriti u ranoj fazi bolesti. Budući da je pankreas smešten duboko u trbušnoj šupljini, izrasline na organu ne mogu se lako uočiti na rutinskim sistematskim pregledima. Često, do trenutka pojavljivanja simptoma, rak se već proširio, što ga čini praktički nemogućim za liječenje.

Ovo istraživanje usmjereno je na autofagiju, što je pojam koji doslovno znači "samo-jedenje". To je proces kojim stanice recikliraju utrošene materijale, čime se oslobađa energija.

Naučnici su osmislili i iskušali tehniku kojom su prisilili ćelije raka pankreasa da se oslanjaju na autofagiju kao jedini izvor energije, a onda im to onemogućili. Koristili su jednu supstancu da bi sprečili ćelije raka da se okrenu drugim izvorima energije, zbog čega su se morale osloniti na autofagiju, a zatim su koristili i drugu, koja je ćelijama blokirala i tu mogućnost.

- Ono što smo u ovoj fazi istraživanja otkrili je da ukoliko blokirate možda najznačajniji proces za dobijanje energije - glikolizu - ćelija raka doista počinje da trpi i okreće se autofagiji - objašnjava Čening J. Der, glavni autor istraživanja i profesor farmakologije na UNC-u.

Strategija koju su naučnici razvili potencijalno može povećati efikasnost inhibitora autofagije kao jedan od načina lečenja raka pankreasa. Prethodna istraživanja pokazala su da je ključni pokretač ovog raka mutacija gena KRAS. Međutim, kada su naučnici pokušali da razviju tretmane koji ciljaju na mutaciju, nisu u tome imali mnogo uspeha.

U međuvremenu, druga istraživanja otkrila su da je autofagija aktivnija kod raka pankreasa s mutiranim genom KRAS. I u ovom slučaju pokušaji blokiranja autofagije posredno s inhibitorom hidroksiklorokina takođe nisu dali rezultate. Prof. Der sugeriše da je razlog zbog kojeg su ispitivanja s hidroksiklorokinom propala bio taj što su se ćelije raka prebacile na drugi izvor energije.

- Ćelije raka imaju više mogućih izvora energije - znamo za najmanje četiri ili pet - objašnjava prof. Der.

Der i njegove kolege ispitali su neke svoje ideje na ljudskim ćelijama pankreasa i na miševima. Došli su do spoznaje da je "stišavanje" mutacije gena KRAS učinilo ćelije zavisnijim od autofagije jer su izgubile sposobnost korištenja drugih izvora energije. To je bio jedan od načina da se oslabe. Na kraju su ustanovili da je još efikasnija kombinacija supstance koji blokira signal KRAS s inhibitorom autofagije hidroksiklorokinom jer se one međusobno pomažu.

- Nastavićemo da razvijamo i usavršavamo ovu kombinaciju za buduću upotrebu i tražimo druge metode lečenja koje bi mogle koristiti pacijentima s rakom pankreasa - najavila je dr. Brajant.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.