OVE NAMIRNICE SVI PEREMO, A NE BISMO SMELI: Ukoliko to radite, BAKTERIJE SE RAZMNOŽAVAJU JOŠ BRŽE
Povrće, ilustracije, Foto: Profimedia

NE RIZIKUJTE

OVE NAMIRNICE SVI PEREMO, A NE BISMO SMELI: Ukoliko to radite, BAKTERIJE SE RAZMNOŽAVAJU JOŠ BRŽE

Iako vam izgleda logično da pre spremanja ručka, operete svaku namirnicu, kod nekih to donosi više štete nego koristi

Objavljeno:

Pranjem piletine ne rešavate problem bakterija i uzročnika bolesti, već ih širite na ruke i kuhinjsku krpu, tvrde stručnjaci.

"Pranjem sirove piletine verovatno ćete raširiti bakterije po celoj kuhinji, uključujući čiste površine kao što su ploče i kuhinjske krpe", upozoravaju stručnjaci.

Jedini efikasan način da se rešite bakterija je kuvanje, a ovo pravilo važi i za ribu i crveno meso.

Savet je da meso eventualno obrišete papirnim ubrusom kako biste se rešili viška vlage, ali svakako i nakon toga obavezno dezinfikujte sudoperu i radnu površinu. Osim toga, nemojte prati ni pečurke, jer se one u dužem kontaktu s vodom mogu menjati u smislu ukusa i konzistencije. Bolje ih isperite i osušite papirnim ubrusom kako ne bi izgubile elastičnost i postale vodenaste.

Takođe, i jaja spadaju u namirnice koju nikada ne treba prati. Stručnjaci ističu da se na jaja često stavlja zaštitna supstanca koja sprečava kontaminaciju bakterijama, a voda uništava tu zaštitu.

Mnogi ljudi greše jer nakon kuvanja peru testeninu, ali to je pogrešno, jer voda u kojoj se testenina kuvala sadrži skrob i doprinosi ukusu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.