ANALIZIRALI SU PIVA I U NJIMA PRONAŠLI NEŠTO STRAŠNO: U gotovo svakom nalaze se čestice jako štetne materije!
I u pivu ima mikroplastike, Foto: Profimedia

gorući problem

ANALIZIRALI SU PIVA I U NJIMA PRONAŠLI NEŠTO STRAŠNO: U gotovo svakom nalaze se čestice jako štetne materije!

Ovo je pritajeno zlo!

Objavljeno:

Kada je reč o zagađenju plastikom više niko ne može zatvarati oči jer nisu samo neka tamo daleka mora i okeani zagađeni njome, prema izveštaju Plastic Pollution Solutions.

Problem nije samo u tome što se plastika ne razgrađuje nego bioakumulacijom ulazi u naš prehrambeni lanac i tako utiče na zdravlje. Možemo biti vegetarijanci ili vegani, paziti da jedemo ekološki uzgojenu hranu, ali mikroplastika prodire u tlo u vodu i tu nema pomoći (osim da prestanemo zatrpavati Zemlju plastikom).

Ekološki naučnici u Institutu 5 Gyres nedavno su počeli da testiraju različite proizvode kako bi videli koliko se kontaminacija mikroplastikom proširila. Utvrdili su da su sva nemačka piva koja su proučavali pozitivna na mikroplastiku.

Mnoge zemlje se već bore protiv jednokratne plastike pa su zabranile ili ograničile upotrebu jednokratnih plastičnih kesa, slamki i štapića za uši. Jednokratnu plastiku ćemo zajedničkim naporima nadajmo se i uspeti da ograničimo ali sada imamo novog neprijatelja, a to su različita pakovanja za proizvode od plastike.

Kako "postiti od plastike"?

Za neke stvari kao što su kondomi i higijenski ulošci iako su stvarno loši za okoliš, nije teško razumeti zašto ih ljudi koriste i kupuju, ali za stvari koje se mogu lako zamijeniti ekološki prihvatljivijim poput plastičnih čaša ili boca i druge jednokratne plastike nema opravdanja kada se zna koliku nam štetu nanose.

Neke od stvari koje bi trebalo da izbacite tokom "posta od plastike":

- Ne kupuj i ne naručuj hranu pakiranu u plastičnim posudama.

- Ne kupuj vodu u plastičnim bocama.

- Ne kupuj grickalice u najlonski vrećicama.

- Ne koristi jednokratnu plastiku uopšte.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/miss7)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.