VRTOGLAVICA NIJE BOLEST, NEGO SIMPTOM : Ako vam se vrti i postaje vam mučno to može značiti OVO!
Neretko je osećaj vrtoglavice uzrokovan i naglim ustajanjem ili položajem spavanja. Tada je reč o tzv. benignom pozicijskom vertigu, Foto: Shutterstock

OBRATITE PAŽNJU!

VRTOGLAVICA NIJE BOLEST, NEGO SIMPTOM : Ako vam se vrti i postaje vam mučno to može značiti OVO!

Neretko je osećaj vrtoglavice uzrokovan i naglim ustajanjem ili položajem spavanja. Tada je reč o tzv. benignom pozicijskom vertigu

Objavljeno:

Lekar će utvrditi radi li se o vrtoglavici kojoj je uzrok poremećaj u unutarnjem uhu ili se radi o poremećaju središnjeg živčanog sistema ili je pak reč o nekom psihološkom problemu koji je doveo do osećaja nestabilnosti.

Vrtoglavica, lat. vertigo, nije bolest već simptom koji ukazuje na određene poremećaje ili zdravstvene probleme koje treba utvrditi i pravovremeno pristupiti lečenju.

Zato nemojte ignorisati ovaj simptom, ne samo zato što je izrazito neugodan, već kako bi lekar otkrio pravi uzrok nastanka vrtoglavice koju je u velikom broju slučajeva moguće lečiti. Postoji više od 350 stanja koja to mogu da izazovu, nakon boli u prsima i umora, jedno od najčešćih stanja zbog kojeg se pacijenti obraćaju lekaru za pomoć.

Vrtoglavica je u stvarnosti samo simptom koji upućuje na poremećaj funkcionisanja centra za ravnotežu. Može biti praćena teturanjem, glavoboljom, osećajem nesvestice, strahom ili rušenjem zahvaćene osobe, kao i pojavom nevoljnih trzaja očiju te otežanim kretanjem. Oni koji su doživeli jake vrtoglavice žale se na otežano kretanje, pogoršavanje simptoma na svetlu te mučninu i povraćanje.

Neretko je osećaj vrtoglavice uzrokovan i naglim ustajanjem ili položajem spavanja. Tada je reč o tzv. benignom pozicijskom vertigu.

Osim metaboličkih uzroka, vrtoglavicu mogu prouzrokovati i migrene, multipla skleroza, tumori lobanje, moždani udar, infekcije mozga, moždana trauma, tumor statoakustikusa, živca koji iz labirinta prenosi signale do mozga. Tumor često pokazuje simptome tek kada naraste do velikih dimenzija, što loše utiče na prognozu bolesti.

Zbog aterosklerotično suženih krvnih žila u vratu, u uslovima slabijeg protoka krvi, često se događa da mozak privremeno ostane bez kiseonika, što se može očitovati vrtoglavicom uz često prisutan strah i osećaj nesvestice. Slična pojava se ponekad događa i kod zdravih ljudi nakon naglog ustajanja.

Kako ne biste strahovali od ponavljanja ovog neugodnog simptoma i na vreme utvrdili koji je uzrok vrtoglavica i krenuli s lečenjem, obratite se svom lekaru koji će vas uputiti na dalje pretrage.

BONUS VIDEO:

RAKUN SLASNO JEDE BANANU IZ RUKE! Iako ne može da prestane, kada se dovoljno najeo, pokazao je šapom da mu je dosta i da ne želi više!

(Espreso.co.rs / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.