RANI SIMPTOMI DIJABETESA KOJE NE SMETE ZANEMARITI: Neki su toliko NEUPADLJIVI, ali je VAŽNO da ih primetite!
Primetite znakove upozorenja koje vam šalje telo, Foto: Profimedia

OPREZ!

RANI SIMPTOMI DIJABETESA KOJE NE SMETE ZANEMARITI: Neki su toliko NEUPADLJIVI, ali je VAŽNO da ih primetite!

Obratite pažnju na prve znake bolesti

Objavljeno:

Kod obe vrste dijabetesa javljaju se neki identični znakovi upozorenja.

Glad i umor. Vaše telo pretvara hranu koju jedete u glukozu koju vaše ćelije koriste za energiju. Ali ćelijama je potreban insulin za unos glukoze.

Ako vaše telo uopšte ne proizvodi insulin ili ga ne proizvodi dovoljno ili ćelije odbacuju insulin koji vaše telo proizvodi, glukoza neće doći do ćelija i vi nećete imati energije. To vas može učiniti gladnijima i umornijima nego inače.

Učestalo mokrenje i pojačana žeđ. Prosečna osoba urinira između četiri i sedam puta tokom 24 sata, ali ljudi s dijabetesom to čine puno češće. Zašto?

U normalnim uslovima vaše telo reapsorbuje glukozu dok prolazi kroz bubrege. Zbog dijabetesa šećer u krvi je povišen i bubrezi možda nisu u stanju da sve vrate nazad. To podstiče telo da proizvede više urina, a za to je potrebna tečnost. Dakle, morate učestalije da mokrite od čega ste više žedni i pijete više tečnosti, a to vas opet tera na mokrenje…

Suva usta i svrbež kože. Budući da telu treba više tečnosti jer proizvodi više mokraće, ne preostaje mu dovoljno za druge potrebe. Zbog toga možete imati problema s dehidracijom, suvim ustima i suvom kožom koja se peruta i svrbi.i

Zamućen vid. Usled promena nivoa tečnosti u vašem telu ona se preliva u centar mrežnice – žutu mrlju . To područje odgovorno je za centralni vid. Tećnost uzrokuje oticanje žute mrlje i tako zamućuje vid.

Jedan od simptoma dijabetesa je zamućen vid
Jedan od simptoma dijabetesa je zamućen vid foto: Shutterstock

Drugi simptomi dijabetesa tipa 2

Obično se pojavljuju nakon što vam je nivo šećera u krvi povišen tokom dužeg perioda.

Gljivične infekcije. I kod muškaraca i kod žena s dijabetesom može se pojaviti sklonost gljivičnim infekcijama. Gljivice se hrane glukozom koje u organizmu dijabetičara ima više nego dovoljno. Infekcije se obično javljaju u toplim i vlažnim pregibima na kož, uključujući:

  • prostor između prstiju na rukama i nogama
  • ispod ženskih dojki
  • u predelu polnih organa.

Posekotine i rane koje sporije zarastaju. Vremenom, povišen šećer u krvi može uticati na protok krvi i uzrokovati oštećenje živaca što vašem telu otežava zarastanje rana.

Bol ili ukočenost u nogama ili stopalima. Uzrok ovih simptoma takođe se krije u oštećenju živaca.

Drugi simptomi dijabetesa tipa 1

Neobjašnjiv gubitak težine. Ako vaše telo ne može da dobije energiju iz hrane, umesto toga ono će početi da troši ​​mišiće i sagoreva uskladištene masnoće. Usled toga može vam se dogoditi da izgubite na kilaži iako niste promenili način ishrane.

Mučnina i povraćanje. Tokom procesa metabolizacije masnih kiselina vaše telo prizvodi velike količine ketona. Oni se mogu nakupiti u krvi do opasnih nivoa, što je po život opasna bolest koja se naziva dijabetička ketoacidoza. Ketoni mogu uzrokovati osećaj mučnine u želucu.

Kada trebate posetiti lekara?

Ako ste stariji od 45 godina ili ste u rizičnoj grupi za dijabetes, važno je da se testirate. Kada rano uočite stanje, možete izbeći oštećenje živaca, srčane tegobe i druge komplikacije.

  • Kao opšte pravilo, pozovite svog lekara ako:
  • Osetite mučninu u želucu, slabost i neutaživu žeđ
  • Pojačano mokrite
  • Osećate neprijatan bol u stomaku
  • Dišete dublje i brže nego što je uobičajeno

Osetite da vam zadah miriše kao aceton (ovo je znak vrlo visokog nivoa ketona u organizmu)

BONUS VIDEO: KAD NEMA TOČKA, DOBAR JE I BALVAN! Da sada ste mislili da ovo može samo u crtanom filmu! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Ordinacija.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.