NE DOZVOLITE DA VAM OVO URADE U RESTORANU: Otvorite četvore očiju, SVI OVO RADE!
Tim međunarodnih naučnika merila je težinu i energetsku vrednost (kalorije) jela posluživanih u restoranima u Brazilu, Kini, Finskoj, Gani i Indiji, Foto: Beta/Milan Obradović

nova studija

NE DOZVOLITE DA VAM OVO URADE U RESTORANU: Otvorite četvore očiju, SVI OVO RADE!

Gotovo tri četvrtine (72 posto) popularnih narudžbina u restoranima brze hrane ili na uličnim štandovima premašuje preporučen kalorijski nivo

Objavljeno: 28.02.2019. 08:18h
  • 1

Restorani širom  sveta poslužuju obroke koji premašuju preporučenu količinu kalorija, pokazali su rezultati nove studije.

Tim međunarodnih naučnika merila je težinu i energetsku vrednost (kalorije) jela posluživanih u restoranima u Brazilu, Kini, Finskoj, Gani i Indiji.

Kada su posredi najpopularnija jela u klasičnim restoranima, njih čak 94 posto premašuje preporučenih 600 kalorija. Gotovo tri četvrtine (72 posto) popularnih narudžbi u restoranima brze hrane ili na uličnim štandovima takođe premašuje preporučenu kalorijski nivo. Većina ih preteruje i u količini poslužene hrane, a ne samo u kalorijama.

Ne samo da jedemo pogrešnu hranu, konzumiramo je i previše", kazala je glavna autorica studije, Vivian Suen s medicinskog fakulteta u Sao Paulu.

"I često zanemarujemo taj faktor koji ima velik uticaj na globalnu gojaznost". Svetska zdravstvena organizacija gojaznost smatra globalnom epidemijom i glavnim rizikom za razvoj srčanih i moždanih bolesti i dijabetesa.

Organizacija procenjuje da 1,9 milijarda odraslih u svetu pati od prekomerne težine, a 600 miliona ih je gojazno.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media