KAKVOG ZDRAVLJA JE VAŠA MAJKA? Neke BOLESTI bi mogla vama da prenese, a nisu NIMALO NAIVNE!
Neke bolesti možemo naslediti od roditelja, Foto: Profimedia

genetika

KAKVOG ZDRAVLJA JE VAŠA MAJKA? Neke BOLESTI bi mogla vama da prenese, a nisu NIMALO NAIVNE!

Naučnici tvrde da je saznanje o zdravstvenom stanju vaše majke ono što vam može dati neke odgovore o vašem zdravlju, posebno ako ste žena

Objavljeno:

Genetika igra veliku ulogu kada je reč o zdravlju.

Stoga je dobro znati da zdravstveno stanje vaših roditelja može biti reflektovano i na vaše. Naučnici tvrde da je saznanje o zdravstvenom stanju vaše majke ono što vam može dati neke odgovore o vašem zdravlju, posebno ako ste žena.

Osteoporoza

Osteoporoza pogađa 25 posto žena starijih od 65 godina, ali samo šest posto muškaraca. Nedavna istraživanja su otkrila genetske varijante koje predisponiraju neke ljude za bolest.

"Postoje jaki dokazi o povećanom riziku od osteoporoze ako i vaša majka boluje od te bolesti, kaže Tod Sontag, stručnjak za porodičnu medicinu dodajući da je to često povezano s nasleđenom telesnom strukturom koja ima manju telesnu težinu - manje od 58 kg kod odraslih ili BMI manji od 22.

Bore i oštećenja kože

Pitate se da li ćete dobiti bore ili oštećenja kože? Pogledajte lice svoje majke. Istraživanja su pokazala da muška i ženska koža stari različito zbog različitih hormona. "Sposobnost vaše majke da razgradi kolagen i dob kada je počela da dobija bore može biti itekako dobar pokazatelj kada ćete ih i vi dobiti, kaže dermatolog Purviša Patel.

foto: Profimedia

Depresija

Ova bolest je dvaput češće dijagnostikovana kod žena nego kod muškaraca, verovatno zbog fluktuacije hormona i načina rekacije na traume i stres kod žena, objašnjava psiholog Debora Serani.

"Žene češće oboljevaju od depresije i ta bolest kod njih traje duže nego kod muškaraca, dodaje, i genetski je povezana, pokazala su istraživanja sprovedena na Harvardu.

Ako je vaša majka bolovala ili boluje od depresije, budite na pojačanom oprezu i pratite simptome i na vreme ih lečite, ako se pojave.

Od majke se može naslediti i depresija
Od majke se može naslediti i depresija foto: Profimedia

Glaukom

Žene su sklonije oboljevanju od glaukoma i slabovidnosti, podaci su Američke akademije za oftalmologiju (AAO). Zahvaljujući menopauzi, žene češće imaju sindrom suvog oka, koji se često javlja s glaukomom.

"Imate veći rizik za razvoj glaukoma i makularne degeneracije ako je vaša majka imala", kaže dr Sontag.

Migrena

Postoji više razloga zbog kojih imate migrenu. Jedan od njih može biti i genetski uzrok, odnosno, "nasleđe" od majke. Žene su tri puta češće podložnije migrenama od muškaraca, podaci su Mayo klinike, a veruje se da su opet krivci - hormoni.

Američka Nacionalna fondacija za glavobolju primećuje da 70 do 80 posto osoba koje pate od migrene imaju i člana porodice koji ima migrene. Ako vaša majka ima migrene, veća je verovatnoća da ćete ih razviti i vi. Sprovodi se istraživanje na osnovu koga se do sada moglo naslutit na koji način to ima veze s funkcionisanjem krvnih sudova u mozgu.

Alchajmerova bolest

Gotovo dve trećine onih s Alchajmerovom bolešću su žene. Tačni razlozi za to još nisu poznati, ali izgleda da su povezani s jednostavnom činjenicom da žene žive duže od muškaraca. Istraživači su takođe pronašli genetske veze za Alchajmerovu bolest.

"Identifikovani su genetski aleli koji povećavaju rizik od razvoja Alchajmerove bolesti", kaže dr Sontag.

"Nacionalni institut za starenje tvrdi da ako vaša majka ili otac imaju genetsku mutaciju za rano pojavljivanje Alchajmerove bolesti (koja se pojavljuje od tridesetih do sredine šezdesetih godina), postoji 50/50 posto verovatnoće da se bolest razvije i kod vas.

BONUS VIDEO: JADNO DETE SA OVAKVOM MAJKOM! Dečak je poželeo da pije sok, ali nije uspeo sam da otvori konzervu! Ono šta je majka uradila je strašno! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.