NA VAŠOJ ČETKICI ZA ZUBE MOGU SE NAĆI ČESTICE IZMETA! Odvratno, ali je istina - evo kako se to događa!
Znate li čime perete zube?!, Foto: Profimedia

STVARNO FUJ!

NA VAŠOJ ČETKICI ZA ZUBE MOGU SE NAĆI ČESTICE IZMETA! Odvratno, ali je istina - evo kako se to događa!

Štetne čestice mogu se zadržati u vazduhu barem 30 minuta nakon ispiranja WC šolje i da se rasprše i do tri metra od samog toaleta

Objavljeno:

Ako svoju četkicu za zube držite pokraj lavaboa koji se nalazi u blizini WC šolje, ona dolazi u dodir s izmetom.

Naime, svaki put kad pustite vodu u WC-u, čestice se vraćaju u vazduh. Ako se vaša četkica za zube nalazi u čaši pokraj lavaboa, te čestice mogu dospeti i na nju što ne samo da je odvratno nego može uzrokovati zdravstvene probleme.

- Kapljice vode koje dospevaju u vazduh iz WC šolje su kontaminirane virusima i bakterijama. Prethodna istraživanja su pokazala da se tako mogu preneti Escherichia coli, Clostridium difficile i norovirus", pojasnila je stručnjak za higijenu Ralica Prodanova.

Četkice za zube su savršeno prikladno mesto za uzgoj bakterija

- Bakterije vole vlažna područja gde mogu da rastu i da se razmnožavaju, a to su na primer četkice za zube - dodaje Prodanova i ističe podatak prema kojem se štetne čestice mogu zadržati u vazduhu barem 30 minuta nakon ispiranja WC šolje i da se rasprše i do tri metra od samog toaleta.

- Spomenute bakterije mogu dovesti do teških gastrointestinalnih bolesti, a imaju i negativan uticaj na oralno zdravlje - upozorava.

Što je snažnije ispiranje WC šolje, to se bakterije mogu dalje širiti, a čak i ako to radite sa spuštenom daskom, ne mora da znači da će pomoći.

- Pasta za zube neće pomoći da se uklone bakterije na četkici. Ljudi u to veruju, ali nije istina - tvrdi Prodanova i savetuje da četkicu za zube stavljate u ormarić, u uspravnom položaju, a da je nakon svake upotrebe isperete vrućom vodom i nikada ne delite sa drugim osobama.

- Četkica za zube mora biti što dalje od WC-a zbog aerosolnog efekta pri ispiranju. Međutim, nije dobro ni da stoji pokraj lavaboa jer pranjem ruku takođe može doći u dodir s bakterijama - kaže stomatolog dr Raha Seferara.

Takođe, treba imati na umu da vaša četkica za zube nikada ne bi smela da bude u dodiru sa tuđom četkicom, kako biste izbegli kontaminaciju.

- Bakterije koje su odgovorne za bolesti desni mogu se preneti sa jedne četkice na drugu - dodaje dr Seferara.

Zubar dr Ričard Markez predlaže da četkice držite na udaljenosti većoj od tri metra od WC šolje, menjate ih redovno (barem svaka tri meseca) i zatvarate poklopac toaleta i redovno čistite kupatilo.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.