NIJE LAKO BITI ŽENA: 13 napornih stvari kroz koje prolaze žene od 20-te do 50-te
Telo se menja sa godinama, Foto: Profimedia

ZDRAVSTVENI PROBLEMI

NIJE LAKO BITI ŽENA: 13 napornih stvari kroz koje prolaze žene od 20-te do 50-te

Ovih 13 stvari pokazuje kroz šta sve jedna žena mora da prođe tokom života

Objavljeno:

Muškarci smatraju da žene u životu ni malo ne pomuče, i da je njima sve sjajno i bajno.

Ovih 13 stvari pokazuje kroz šta sve jedna žena mora da prođe tokom života. Žene u dvadesetima:

1.Problemi sa kožom uzrokovani stresom.

Trčeći za karijerom, prekovremeni sati, probijanje u svetu posla kao i haos koji vlada u društvenom životu, sve to utiče na nivo stresa kojima je mlada žena izložena. Sve to, u najmanju ruku, narušava zdravlje kože. 2.PMS postaje sve gori.

Zbog povišenog nivoa hormona, grčeva, osetljive kože i grudi, menstrualni ciklus, a posebno pms, znatno su izraženiji. Postoje posebni melemi koji umanjuju tegobe uzrokovane menstrualnim ciklusom.

PMS se pogoršava
PMS se pogoršava foto: Profimedia

Žena u tridesetma:

3.Gubitak mišićnog tonusa.

Prirodna atrofija mišića započinje u tridesetima. Tada je pravo vreme da se uzmu tegići i počne se vežbati, kako bi zadržali mišiće, jer sa godinama oni će se sve više topiti.

4.Izloženost stresu uzrokuje debljanje.

Postoji mit kako se žene počnu debljati u tridesetima, to ima veze sa sa životnim tempom. Žene koje u toj dobi rade, sklonije su poslovima u kojima sede, pa se prvi problemi pojave oko struka. Zbog stresa otpuštamo hormon koji podstiče naše telo da skladišti masti oko stomaka.

5.Lice postaje mršavije, postaje pravolinijsko.

Naše telo proizvodi znatno manje kolagena. Zato se lice sužuje, postaje pravolinijsko, što je jedan od prvih znakova starenja.

6.Telo se sve teže oporavlja. Ovo pravilo najviše se odnosi na žene koje u kasnim tridesetima odluče da imaju decu. Njihov stomak se teže oporavlja od rastezanja, a povratak na staru telesnu težinu pravi je izazov.

Žene u četrdesetima:

7.Libido je na udaru.

Zbog niskog nivoa hormona ili jednostavno zbog iscrpljenosti koju uzrokuje svakodnevni život, urušava nam se libido.

8.Menopauza kuca na vrata.

Većina žena, pre 50-ih, i ne razmišlja o menopauzi, međutim pojedini simptomi se mogu pojaviti znatno ranije nego što to očekujemo.

9.Lice se menja. U ovoj dobi naše se lice drastično menja, što je posledica gubitka masnoće iz obraza. Bore dolaze u prvi plan, nos se spušta prema dole, očna udubljena se produbljuju, jer i kosti više nisu što su nekad bile.

10.Zglobovi postaju sve slabiji.

Osteoporoza nije samo reč koju čujemo u reklami za lekove, već je stvarnost koja očekuje mnoge četrdesetogodišnjakinje. Stručnjak za artritis, doktorka Džejn Lord upozorava kako na to pitanje treba obratiti pažnju, jer je kod žena te dobi vrlo učestala pojava osteoartritisa.

Žena u pedesetim:

11.Opada interes za vodjenjem ljubavi.

Hormonalne promene i pad nivoa estrogena uzrokuju smanjenje želje. U ovoj životnoj fazi ženama slabi libido i dožive svhoću materice.

12.Stvaraju se naslage oko struka. Usporen metabolizam, nizak nivo hormona, posebno testosterona, deo su uzroka debljanja oko struka. Takvih naslaga teško se rešiti. Teskoba, depresija i nisko samopouzdanje, kod nekih! 13.Slabe kosti. Slomiti nogu ili ruku, kuk ili bilo koju kost u 50-tima znači dugotrajan oporavak, a često i komplikovane operacije. Zašto? Zato što je gustoća kostiju znatno manja od one kada smo imali 40 godina, a osteoporoza je bolest koja zahvata veliki broj žena.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Infpult.info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.