SIMPTOM DEPRESIJE ZA KOJI RETKI ZNAJU: Ovo je pokazatelj koji će vam reći da li patite od nje
Istraživanja su pokazala kako je ljutnja, otvorena ili potisnuta, zapravo česti znak razvoja psihičkih problema, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

SIMPTOM DEPRESIJE ZA KOJI RETKI ZNAJU: Ovo je pokazatelj koji će vam reći da li patite od nje

Iako na njega često ne obraćamo pažnju, može mnogo da govori o našem psihičkom zdravlju

Objavljeno:

Svako od nas, najmanje jednom u mesec dana, proživi trenutke u kojima se nivo stresa podigne sa 0 do 100 u roku od nekoliko sekundi. Bilo da je reč o šefovom izlivu besa, o gužvi u saobraćaju ili prolivenoj kafi po novoj košulji na poslu.

U većini slučajeva, ljutnja je sastavni deo života, ali konstantni bes u određenim situacijama, može značiti postojanje dubljeg problema - depresije.

Istraživanja su pokazala kako je ljutnja, otvorena ili potisnuta, zapravo česti znak razvoja psihičkih problema. Psiholozi kažu kako osobe koje imaju problema s kontrolisanjem besa, mogu imati problema s razvojem depresije. Lekari su opisali ovakav oblik psihičke bolesti kao bes okrenut prema samome sebi.

- Ne izgleda uvek kao depresija, ali jeste - rekla je Mariana Strongin, psiholog iz Njujorka.

- Pacijenti većinom kažu kako su primetili da lakše i brže ispadaju iz takta nego uobičajeno, a kada krenemo 'da kopamo' dublje u njihovu psihu, shvatimo da je reč o depresiji - nastavila je.

Iako se najčešće za tužne, potištene i zatvorene osobe veže etiketa depresivnosti, ne smeju se ignorisati osobe s preteranim izlivom besa, jer oni najčešće lakše ispoljavaju ljutnju, nego dublje emocije poput tuge.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Zivotistil.rtl.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.