OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK JEZIKA: Ako primetite ovo u ustima, TO JE ALARM ZA UZBUNU I HITNO LEKARU!
Ovo oboljenje zahvata prednji deo jezika, a rak na zadnjoj strani jezika se naziva orofaringealni karcinom, Foto: Profimedia

otkrivamo

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK JEZIKA: Ako primetite ovo u ustima, TO JE ALARM ZA UZBUNU I HITNO LEKARU!

Ovo oboljenje zahvata prednji deo jezika, a rak na zadnjoj strani jezika se naziva orofaringealni karcinom

Objavljeno:

Rak jezika je vrsta oralnog karcinoma ili karcinoma usta i se obično razvija u u skvamoznim ćelijama na površini jezika, piše Lepa&Srećna.

Ovo oboljenje zahvata prednji deo jezika, a rak na zadnjoj strani jezika se naziva orofaringealni karcinom.

Simptomi koji ukazuju na rak jezika su: bol u vilici ili grlu, bol tokom gutanja, osećaj da imate nešto u grlu, ukočen jezik ili vilica, problem kod žvakanja i gutanja hrane, beli ili crveni pečati u ustima ili na jeziku, čir na jeziku koji ne zarasta, bubuljice u ustima, krvarenje jezika i izraslina na jeziku.

Ova bolest se najčešće javlja kod pušača, kod osoba koje često konzumiraju alkohol, jedu malo voća i povrća i ishrana im je uglavnom zasnovana na crvenom mesu, oboljele od humanog papiloma virusa, osobe sa genetskom predispozicijom i osobe koje su ranije imale neki vid karcinoma, najčešće karcinom skvamoznih ćelija.

Kao vid lečenja prvenstveno se primenjuje operacija kojom se uklanja deo ili celi jezik (glosektomija), a zatim se prepisuje određena terapija.

BONUS VIDEO:

ŽIVOJINOVIĆI NA BORA BORI: Brena se ni ajkula ne plaši!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.