DA DOŽIVITE STOTU: Samo jedna kašičica OVOG prirodnog leka ČINI ČUDA za vaš organizam!
Beli luk kao čudotvorni lek, Foto: Profimedia

svaka kuća ga ima

DA DOŽIVITE STOTU: Samo jedna kašičica OVOG prirodnog leka ČINI ČUDA za vaš organizam!

Češanj belog luka, prema preciznim savremenim istraživanjima, dnevno snižava nivo holesterola za 20 odsto

Objavljeno:

Samo jedan čen belog luka dnevno, prema preciznim savremenim istraživanjima, dnevno snižava nivo holesterola za 20 odsto, snižava krvni pritisak i sprečava formiranje krvnih ugrušaka.

O belom luku nikad nije dosta niti na odmet govoriti, jer njegove blagodeti su brojne, a lekovita svojstva neverovatna. Ovo povrće se pokazalo kao izuzetno korisno za srce, jer smanjuje visok krvni pritisak i holesterol, i sprečava mnoge bolesti.

Snižava holesterol
Snižava holesterol foto: Thinkstock

Lek izdajnik

Ako će vam nešto pokvariti ljubavne planove, biće to beli luk. Ljubiće se s vama samo onaj ko ga je jeo zajedno s vama. Ostalima ćete smrdeti. To znači da pre sastanka ne biste smeli da jedete ribu sa sosom od belog luka, maslinovog ulja i peršuna, ni jagnjetinu ili piletinu špikovanu njime, ni sirne namaze, sa kojima savršeno ide, ni kriške hleba njime premazane, ni francuske supe, ni pečene paprike… Ljubav, dakle, zahteva žrtvu, da se odreknete važne stvari u životu – belog luka! A češanj belog luka, prema preciznim savremenim istraživanjima, dnevno snižava nivo holesterola za 20 odsto. Snižava i krvni pritisak i sprečava formiranje krvnih ugrušaka. Njegova antibakterijska i diuretska svojstva poznata su od drevnih vremena. Sadrži mnoge vitamine, između ostalog i B, C i E, i minerale, uključujući i dragoceni i retki selen.

Faraoni i petlovi

Tako lekovita svojstva dovode beli luk u vrh svake trpeze na bilo kom delu sveta. Supstituti belog luka u vidu pilula ili začinskog praha, koji se proizvode da bi se onaj ko ga jede oslobodio neprijatnog zadaha, nisu mnogo uspešni, jer jedan je i neponovljiv ukus svežeg češnja. Za Morisa Mesežea, francuskog herbalistu svetskog glasa čije je duhovito i neposredno kazivanje u knjigama neodoljivo, beli luk neraskidivo je povezan sa životnom snagom. U Gaskonji, u Francuskoj, novorođenčetu seljaci natrljaju jezik belim lukom i sipaju nekoliko kapi jakog armanjaka, domaćeg konjaka, da odoli svim životnim nedaćama. Tako je kršten, piše Meseže, i kralj Anri IV, koji nikad nije propuštao da pojede češanj i zalije ga armanjakom.

Ima ga svuda i nije skup
Ima ga svuda i nije skup foto: EPA

U svakoj priči o stogodišnjaku naći će se beli luk

Na svim meridijanima i u svim vremenima pripisuje mu se čudotvorna moć. Kao i Stari Rimljani, i savremeni vračevi daju ga petlovima kad kreću u bitku, a Egipćani su ga davali robovima graditeljima piramida. Ogrlica od belog luka deci oko vrata, veruje se, pomaže kod crevnih glista. Muškarci, radi očuvanja muževnosti, belim lukom trljaju kičmu. Deci se za užinu daju kriške hleba premazane maslinovim uljem, belim lukom i solju, a uz to i šaka suvog grožđa.

Bombonjera za Božić

Beli luk se, dakle, bez obzira na to koliko ga se neki gadili, preporučuje u svim oblicima, svim dobima i svim situacijama. Ne treba se odricati njegovih usluga laksativa, diuretika, baktericida, aniseptika. Kolika su mu antioksidantna svojstva govori i to što su lekari nekada obilazili bolesnike s maskom namočenom u rastvor belog luka. A danas statistika potvrđuje da raka ima mnogo manje u krajevima u kojima se troši više belog luka. Zato Meseže još sredinom prošlog veka predlaže da se za Božić prave paketići belog luka odgajanog na čistom zemljištu i bez pesticida, ukrašeni mašnicom. Onda bi onaj ko je to dobio rekao: Evo, napokon, prijatelja koji mi želi dobro!

Lekovita svojstva

Tu su i uobičajeni zdravstveni problemi koje konzumacija belog luka ublažava ili potpuno uklanja (polenske alergije, prehlade i grip, ujede insekata i infekcije). On takođe jača imuni sistem i oslobađa organizam od toksina. Najbolje je jesti ga sirovog jer tako njegov aktivni sastojak, alicin, ostaje u svom prirodnom obliku. Mnogi ljudi sažvaću čen belog luka jednom dnevno, drugi ga opet jedu uz drugu hranu, najviše zbog mirisa koji ostavlja. Kako bi ste izbegli taj neprijatan miris po kome je prepoznatljiv, najbolje je da ga pomešate sa medom.

Recept za imunitet „bez mirisa“ sa belim lukom i medom Evo predloga jednog jednostavnog recepta, kako da bude koristan a da ga oslobodite neprijatnog mirisa.

Potrebni sastojci: – 2,3 čena belog luka – 1 kašičica meda

Naseckajte, 2-3 čena belog luka, najbolje ne koristiti metalne noževe već ih zgnječite u avanu, pa izmešajte sa 1 kašičicom meda i uzimajte ovaj lek svaki dan. Za sedam dana, osećaćete se mnogo bolje i snažnije. Ako želite da izbegnete da to radite svakodnevno, spremite tj. konzervirajte veću količinu belog luka u med, najbolje pred zimu, i konzumirajte po kaščicu dnevno do kraja proleća.

BONUS VIDEO: ŠMINKERKA KATARINA ĐUROVKA NA DELU: Kako da se našminkate za najluđu noć - drugi predlog

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.