ZAUSTAVITE RAK PLUĆA HRANOM: Ovih 10 namirnica štiti organizam od OPAKE BOLESTI!
Ishrana može imati značajnu ulogu u ovoj bolesti, Foto: Profimedia

NAJBOLJA PREVENCIJA

ZAUSTAVITE RAK PLUĆA HRANOM: Ovih 10 namirnica štiti organizam od OPAKE BOLESTI!

Nisu samo pušači u opasnosti

Objavljeno:

Da li znate da rak pluća nije bio čest pre 1930., ali se dramatično povećao tokom narednih decenija kao rezultat sve učestalijeg pušenja duvana i to kod oba pola.

Mind Body Green ističe da nisu samo pušači u opasnosti, novi dokazi pokazuju da ishrana može imati značajnu ulogu u ovoj bolesti. Ishrana u koju je uključeno voće i povrće može smanjiti rizik od raka pluća, dok konzumacija crvenog mesa, zasićenih masti i mlečnih proizvoda povećava rizik.

Nedavna istraživanja su pokazala da se rizik od raka pluća kod nepušača povećava ako njihova ishrana ima visok glikemijski indeks, što je hrana koja relativno brzo povećava šećer u krvi. Povećani šećer u krvi može povećati faktore rasta sličnih insulinu koji su povezani s povećanim rizikom od raka pluća. Namirnice koje imaju visok glikemijski indeks su krompir, beli pirinač, testenina, sok i žitarice. Isto tako, treba izbegavati dodatke (ali ne i hranu) koja sadrži beta karoten.

Ovo su namirnice koje treba jesti u borbi protiv raka pluća i koje prirodno mogu smanjiti rizik:

Jabuke

Jabuke, a i kruške, sadrže fitohemijski floretin koji pomaže u apoptozi raka pluća što je programirana ćelijska smrt ćelija koje su bolesne ili stare. Druga studija pokazala je da fitohemijski floretin pojačava učinak lekova protiv raka. Jabuke takođe sadrže dozu vlakana i fitohemikaliju koja se naziva kvercetin koji ima važnu ulogu u inhibiranju rasta nekoliko vrsta raka.

Jabuke su odlične za zdravlje, pa tako i za prevenciju raka pluća
Jabuke su odlične za zdravlje, pa tako i za prevenciju raka pluća foto: Profimedia

Papaja

Ovo tropsko voće dobar je izvor beta - kriptoksantina koji je povezan sa smanjenim rizikom od raka pluća među nepušačima. Ne pokušavajte da dobijete ovaj ili bilo koji drugi hemijski spoj iz dodataka ishrani - oni zapravo mogu da povećaju rizik od raka. Uz to, papaja sadrži vitamin C i folate od kojih oboje igraju ulogu u smanjenju rizika od raka.

Pistaći

Ovi orašasti plodovi dobar su izvor vitamina E, za koji je utvrđeno da je snažan dodatak ishrani. Naime, žene koje su pušile imale su 47 posto manje šanse da dobiju rak pluća ako su jele hranu bogatu vitaminom E. Osim pistaća, dobri izvori vitamina E uključuju semenke suncokreta, badema i pšenične klice. Pistaći takođe sadrže lutein i zeaksantin, dva karotenoida povezana sa smanjenim rizikom od raka pluća.

Pistaći su dobar izvor vitamina E
Pistaći su dobar izvor vitamina E foto: Profimedia

Rukola

Kao i brokoli i prokelj, ova biljka sadrži snažao jedinjenje sulforafan koji se bori protiv raka. Konzumiranje ovog povrća povezano je sa smanjenim rizikom od nekoliko vrsta raka, posebno raka pluća i debelog creva. Čini se da sulforafan delimično sprečava inhibiciju enzima histon deacetilaze za koji se zna da je uključen u rast i širenje ćelija raka. Isto tako, rukola je lisnata zelena biljka koja sadrži i druge hranjive materije u borbi protiv raka, kao što su vlakna, folate, karotenoidi i flavonoidi.

Kamenice

Kamenice su savršeno predelo koje se bori protiv raka, kao i druge školjke, i one su bogate cinkom koji je važan za imunitet. Istraživanja pokazuju da ovaj mineral može pomoći u borbi protiv raka pluća indukovanjem apoptoze (programirana smrt ćelije) ćelija raka pluća i povećanjem učinkovitosti uobičajenog leka za hemoterapiju.

Rukola sadrži snažao jedinjenje sulforafan koji se bori protiv raka
Rukola sadrži snažao jedinjenje sulforafan koji se bori protiv raka foto: Profimedia

Beli luk

Tradicionalni lek u borbi protiv raznih prehlada, može postati i vaš saveznik u prevenciji raka pluća. Naime, jedna studija utvrdila je da su ljudi koji su konzumirali sirovi beli luk najmanje dva puta nedeljno smanjili rizik od raka pluća za 44 posto. I da, sirovi beli luk čini se važnim jer se veruje da su njegova sumporna jedinjenja odgovorna za njegove prednosti i uveliko se smanjuju kad su izloženi toplini. Ova jedinjenja deluju na suzbijanje raka u telu, inhibiciju angiogeneze (rast krvnih sudova) i popravak DNK.

Crveni luk

Crveni luk, kapar i jabuka vrhunski su izvor kvercetina, fitohemikalije s jakim antioksidacijskim svojstvima za koju se pokazalo da inhibira rast nekoliko vrsta raka. Nedavna studija izvedena na miševima pokazala je da je kvercetin bio učinkovit u inhibiranju metastaza (migracija raka u drugi deo tela i glavni uzrok smrti od raka) raka pluća, ali je i produžio životni vek miševa koji su imali rak pluća.

Crveni luk je odličan u prevenciji raka pluća
Crveni luk je odličan u prevenciji raka pluća foto: Profimedia

Borovnice

Šumsko voće sadrži protivupalne flavonoide naziva antocijanid, za koje mnogi stručnjaci veruju da su neki od najjačih fitohemijskih antioksidanata koje smo otkrili. Isto tako, jedan su od najvećih izvora hrane fitohemijske pterostilbene za koje se pokazalo da indukuju apoptozu ćelija raka pluća, želuca, pankreasa i raka dojke. Pterostilben takođe može da bude učinkovito sredstvo protiv raka na osnovu svoje sposobnosti da spreči, inhibira ili zaustavi razvoj tumora.

Đumbir

Đumbir sadrži snažne protivupalna i antioksidaciona jedinjenja koji ga čine odličnim za smanjenje rizika od bolesti povezanih s upalama poput raka. Takođe pomažu u održavanju uravnoteženog nivoa šećera u krvi i insulina što indirektno može smanjiti rizik od različitih vrsta raka čuvajući faktore rasta sličnih insulinu. Osim toga, laboratorijske studija ukazuju da jedinjenja u đumbiru mogu direktno ometati puteve koji obično pomažu u širenju ćelija raka pluća, što smanjuje mogućnost pojave metastaza.

Grašak i sočivo

Ne samo da su grašak i sočivo fantastičan izvor vlakana, što može smanjiti rizik od raka, nego su i obogaćeni folnom kiselinom koja je protivupalna. Ovaj vitamin B može biti od posebne važnosti za ljude koji puše ili koji su nedavno prestali da puše jer pušenje snižava nivo folata u telu.

Jedna studija otkrila je da su pušači koji su dobili više folata u svojim dijetama smanjili rizik od raka pluća za 40 posto, što ukazuje na to da pomaže u zaštiti zdravih ćelija od karcinogena u duvanskom dimu. Ostali izvori folata uključuju lisnato povrće i citruse.

Važno je napomenuti da je celokupna ishrana važnija od namirnica s gore navedenog spiska. Stoga, nastojte da uključite voće i povrće u svoju svakodnevicu.

BONUS VIDEO: Delfin u Boki Kotorskoj (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Miss7zdrava.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.