NEKE NAMIRNICE UBIJAJU ĆELIJE RAKA: Ovo su jedinjenja koja sprečavaju OPAKU BOLEST
Svaki tip raka ponaša se drugačije u telu zato što različito reaguje na određenu hranu, Foto: Profimedia

KOJA JE TO HRANA?

NEKE NAMIRNICE UBIJAJU ĆELIJE RAKA: Ovo su jedinjenja koja sprečavaju OPAKU BOLEST

Mnoge namirnice sadrže različite fitohemikalije, vitamine i minerale koji pomažu u sprečavanju i borbi protiv raka na različite načine

Objavljeno: 30.01.2019. 15:23h
  • 82

Verovatno ste već čuli da je neka hrana odlična u prevenciji raka, ali isto tako da je neka hrana kancerogena. Međutim, šta to znači i koji su to jedinjenja koja štite vaš organizam od raka?

Zašto neka hrana deluje antikancerogeno?

Mnoge namirnice sadrže različite fitohemikalije, vitamine i minerale koji pomažu u sprečavanju i borbi protiv raka na različite načine. Na primer, fitohemikalije kao što su polifenoli, flavonoidi su jedinjenja koja biljke proizvode kako bi se zaštitile od pretnji kao što su insekti, zagađenja i bolesti, a ta svojstva mogu štiti i od bolesti. Koje su to hranjive materije koje mogu pomoći u sprečavanju raka?

Antioksidansi

Vitamini i fitohemikalije imaju antioksidativna svojstva, na primer vitamin C, vitamin E, karotenoid (likopen, lutein i beta-karoten). Telo neprestano koristi ova antioksidacijska jedinjenja kako bi štitilo tkivo i DNK od oštećenja koja se događaju kao rezultat normalnog ćelijskog metabolizma ili izloženosti negativnim pojavama kao što su zagađenja, hemikalije, dim cigareta i izloženost suncu. Budući da su takva oštećenja povezana s povećanim rizikom od raka, mnogi antioksidansi mogu pomoći u zaštiti od raka.

Mnogi antioksidansi mogu pomoći u zaštiti od raka
Mnogi antioksidansi mogu pomoći u zaštiti od raka foto: Profimedia

Antiupalna svojstva

"Upala je zajednički simptom koji povezuje većinu hroničnih bolesti, uključujući rak", rekao je lekar funkcionalne medicine Mark Hjuman. Akutna upala kao odgovor na povredu je dobar znak, ali hronična upala uzrokovana gojaznošću, infekcijama koje ne prestaju ili nenormalnim imunološkim reakcijama mogu uzrokovati oštećenja DNK koja dovodi do raka. Na primer, osobe s hroničnim upalnim bolestima creva, kao što je ulcerozni kolitis, imaju povećan rizik od raka debelog creva. Mnoge namirnice imaju protivupalna svojstva koja mogu zaustaviti takva stanja.

Sprečava angiogenezu

Angiogeneza je proces stvaranja krvnih sudova u tumorskim ćelijama kroz koju se tumor hrani, raste i širi. Angiogeneza tumora je proces koji je važan za rast zloćudnih tumora nakon što on dosegne veličinu od 1-2 mm jer tada mora uspostaviti sopstveni krvotok. Neke namirnice (često voće i povrće bogato antioksidansima) sprečavaju angiogenezu što znači da mogu kontrolisati širenje tumora, stvaranje novih krvnih sudova i sprečavaju širenje u druge delove tela.

 

Podstiču apoptozu

Apoptoza je oblik programirane smrti ćelije koju je zahvatio virus, mutacija, oštećenje ili starost. ćelije izazivaju sopstvenu smrt kako bi sprečile širenje štete na druge ćelije, apoptoza je važna za ispravno funkcionisanje imunološkog sistema. No, s rakom, maligne ćelije su naučile kako da izbegnu apoptozu. Neke hranjive materije u hrani podstiču apoptozu i tako ojačavaju imunološki sistem u uklanjanju ćelija raka, što pomaže u sprečavanju njegovog rasta i širenja.

Različiti tipovi karcinoma se različito ponašaju

Naravno, svaki tip raka ponaša se drugačije u telu zato što različito reaguje na određenu hranu. Ako neke namirnice sprečavaju, na primer rak pluća možda ne preveniraju rak dojke i obrnuto. Isto tako, namirnice koje su štetne za jednu vrstu raka nisu nužno štetne i za drugu vrstu raka.

BONUS VIDEO: USPEŠNIJI OD ČITAVE POLICIJE! Jurio lopova zbog pakle cigareta, ispostavilo se da je uhvatio ozbiljnog prestupnika! (VIDEO)

(Espreso.rs/Miss7zdrava.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media