OVU BILJKU ZOVU ČUVAR ZDRAVLJA: Leči bronhitis i upale, a najbolja je za ŽENE!
Čuvarkuća, Foto: Printscreen/youtube

BILJKA KOJU BI TREBALO DA IMATE

OVU BILJKU ZOVU ČUVAR ZDRAVLJA: Leči bronhitis i upale, a najbolja je za ŽENE!

Otporna i “zahvalna” biljka koju je lako uzgajati

Objavljeno:

Prema drevnom verovanju, čuvarkuća štiti kuću i porodicu od požara, bolesti, zlih sila... Zato je i dobila ime čuvarkuća. Njen latinski naziv Sempervivum znači “uvek živa”.

Zaista je to vrlo otporna i “zahvalna” biljka koju je lako uzgajati, a dokazano je da je čuvar zdravlja jer sadrži obilje lekovitih flavonoida i kiselina.

Lekoviti sok

Mesnati listići puni su soka kojim se od davnina leči upala uha, tako što se iz lista iscedi 2-3 kapi soka u bolno uho. Nekoliko minuta treba odležati i ostaviti tečnost u uhu, a potom se okrenuti i pustiti da tečnost iscuri iz uha.

Čuvarkuća
Čuvarkuća foto: Printscreen/youtube

Zbog protivupalnih i antiseptičkih svojstava, čuvarkuća je odličan prirodni lek za kožne bolesti i rane i prva pomoć kod uboda insekata i opekotina. U narodnoj medicini koristi se i za tretiranje bradavica, kurjih očiju i pega od sunca, a može se nanositi i na mesta koja su bolna zbog grčeva ili gihta. Koža se premaže sokom od čuvarkuće ili se stavi obloga od iseckanog lišća.

Sveže isceđen sok od čuvarkuće može se i piti (ili se može pojesti nekoliko listova) kao prirodni lek za bronhitis, gnojne upale grla i zubnog mesa, pročišćenje creva, a uzima se i kao umirujuće sredstvo kod nervne rastrojenosti. Neka istraživanja pokazala su da čuvarkuća smanjuje rizik od raka i pomaže u lečenju kancerogenih bolesti.

Umirujući čaj

Od čuvarkuće se može pripremiti i čaj koji se preporučuje protiv menstrualnih tegoba, dijareje i čira na želucu. Pogodan je i za ispiranje afti ili ranica u ustima kao i za ispiranje grla u slučaju gnojne angine. U 2,5 dcl vode stavite 12 g osušenih ili 10 g svežih listova čuvarkuće i kuvajte 15 minuta, a potom procedite i pustite da se malo ohladi. Preporučuje se šoljica čaja ujutru na prazan želudac, a nakon toga svakih sat vremena po jednu kašiku čaja, dok ne popijete pripremljenu količinu.

Mešavina čuvarkuće i meda (750 g svežih listova sameljite i pomešajte s 1 kg meda) smatra se odličnim prirodnim lekom za miome i tegobe sa štitnom žlezdom, tako da se uzima 1 kašika ujutru na prazan stomak, a tokom dana još 1-2 kašike.

Na bolnu slezinu stavljaju se topli oblozi od listova čuvarkuće skuvanih u mleku, a hladni napitak od čuvarkuće (1-2 lista stavite u čašu vode i pustite da odstoji pola sata) preporučuje se protiv groznice.

BONUS VIDEO: NA CENTIMETAR OD SMRTI! Nadrealno je koliko je sreće imala ova devojka! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Ordinacija.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.