TOSKINI U CREVIMA I ČIŠĆENJE: Evo šta je istina o domaćim smesama
Toalet, ilustracija, Foto: Profimedia

PROTIV OTROVA?

TOSKINI U CREVIMA I ČIŠĆENJE: Evo šta je istina o domaćim smesama

Današnja ishrana je prepuna toksina

Objavljeno: 13:37h

Postoje na internetu razni domaći recepti koji se pradstavljaju kao lekovi za bolesti i zdravstvene tegobe.

Neki od njih su i napici za koje se tvrde da mogu da očiste toksine iz debelog creva, a za takve tvrdnje ne postoje nikakvi naučni dokazi.

Oni uglavnom sadrže sastojke poput jabuke, meda, čija semenki i ostalih namirnica koje "svi imaju u kući". Tvrdnje da takvi recepti čiste toksine spadaju u domen pseudonauke.

Ukoliko imate bilo kakav zdravstveni problem, uvek je najbolje da se konsultujete sa svojim lekarom.

Nedostaci ove metode:

Cena tretmana i odlazak stručnjaku za hidrokolon terapiju. Neki alternativni lekari smatraju da često ili neoprezno korištenje ove metode može izazvati poremećaj crevne flore, infekcije,čak i oštećenje creva.

Na žalost, poremećaj flore creva nije toliko retka pojava kod hidrokolon terapije. Tokom tretmana 60-120 litara vode prolazi kroz vaša creva, ispirajući sve - od fekalnih tvari do dobrih mikroorganizama, koji su neophodni za pravilan rad creva. Upravo zbog toga ne preporučujemoovu metodu čišćenja creva.

Prednosti: Neko je spreman da to uradi za vas. Vaša uloga je da samo ležite i opuštate se. Hidrokolon terapija čisti creva temeljnije od običnog klistira i nije potrebno da je često ponavljate.

3. Laksativi

Laksativ zapravo nije sredstvo za čišćenje creva, nego je lek protiv zatvora. Ako imate ozbiljan zatvor možete primeniti laksativ, koji će vam pomoći da rešite problem sa stolicom na brz i bezbolan način.Laksativ poput gorke soli možete kupiti u svakoj apoteci. Postoje i prirodni laksativi, koje možete primeniti kod problema sa zatvorom.

Jedan od najpoznatijih prirodnih laksativa je psilium, koji sadrži velike količine topivih vlakana.

Sok od šljive je drugi od najboljih prirodnih laksativa. Čak i male količine soka od šljive će pomoći kod zatvora.

Laksativi mogu imati nuspojave poput dehidracije organizma, zbog toga se ne smeju primenjivati dugotrajno. Tokom primene laksativa uzimajte više tečnosti.

Naš savet

Ako želite uštedeti novac, nabavite 3 glavna sastojka za čišćenje creva:

Čia semenke, semenke lana i semenke komorača - i svakodnevno ih dodavajte ih u vašu ishranu.

Ne zaboravite na probiotik - zdrava flora je jako bitna za pravilan rad creva. Čak i običan jogurt sa probiotičkim bakterijama će biti dovoljan. Ili, nabavite probiotik u kapsulama, koji sadrži ogromne količine živih bakterija.

5. Vlakna

Ne zaboravite da upravo vlakna održavaju zdravi rad naših creva. Vlakna pomažu u ispiranju toksina i otpadnih tvari iz organizma.

Kao neprobavljivi ostatak ugljikohidrata, vlakna prolaze kroz telo u debelo crevo, gde apsorbuju vodu i ostale otpadne materijale, te ih izbacuju preko stolice. Manjak vlakana u hrani je jedan od glavnih faktora mnogih zdravstvenih problema.

Hrana bogata vlaknima:

- voće - povrće - integralne žitarice - orasi i lešnici - semenke - pasulj - pšenične mekinje

Bonus video:

(Espreso.co.rs / alternativa-za-vas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.