RUSI STOMAK ZOVU ŽIVOT: Ovih 6 BOLOVA ne smete da IGNORIŠETE, znak su TEŠKIH  OBOLJENJA!
Ne ignorišite bolove u stomaku, Foto: Profimedia

PAZITE!

RUSI STOMAK ZOVU ŽIVOT: Ovih 6 BOLOVA ne smete da IGNORIŠETE, znak su TEŠKIH OBOLJENJA!

Nije pametno zanemarivate bilo kakve bolove, a pogotovo one u stomaku, jer mogu da vam ukažu na neko teško oboljenje

Objavljeno:

Većina ljude ignoriše bolove u stomaku osim ako nisu sasvim jaki, a to nije ni malo dobro za vaše ukupno zdravlje. Ukoliko vas stomak boli na neki od ovih šest načina onda to može biti simptom ozbiljne bolesti.

Nije pametno zanemarivate bilo kakve bolove, a pogotovo one u stomaku, jer mogu da vam ukažu na neko teško oboljenje, koje ako na vreme otkrijete i adekvatno lečite možete držati pod kontrolom.

Evo na koje stomačne bolove bi trebalo posebno da obratite pažnju.

Dugotrajan bol

Ukoliko imate konstantnog intenziteta bol u stomaku koji dugo traje krajnje je vreme da se obratite lekaru. Pod ovim se podrazumeva bol čije trajanje prelazi tri meseca.

ako vas stomak boli više od tri meseca obavezno se obratite lekaru
ako vas stomak boli više od tri meseca obavezno se obratite lekaru foto: Profimedia

Nije potrebno da imate neke propratne tegobe kao što je dijareja, mučnina, vrtoglavica i slično, da biste znali da nešto sa vašim digestivnim traktom. Konstantan bol je uglavnom simptom problema sa želucem i crevima. Ono što je važno da proverite je da li imate čir, kao i da li ste možda preosetljivi na neku hranu. Opasne bolesti koje mogu biti dijagnostikovane zbog trajnog bola su kolitis i Kronova bolest.

Bol praćen mučnonom i povraćanjem

- Bol u stomaku praćen mučnonom i povraćanjem je česta pojava i javlja se kao simptom za različita oboljenja. Zbog toga je rana i prava dijagnostikacija značajna da se ne bi lečilo nešto što nije problem - kaže gastroenterolog Elena Ivanina.

Ovakve tegobe mogu se manifestovati kao signali zapaljenja creva, kamenja u bubrezima, ciste na jajniku, upale bešike i drugih oboljenja, koja su samo na početku razvoja bezazlena i lako se leče, dok u kasnijim stadijumima možete završiti i na operacionom stolu.

Bol praćen mučnonom i povraćanjem simptom je za različita oboljenja
Bol praćen mučnonom i povraćanjem simptom je za različita oboljenja foto: Profimedia

Bol u kombinacji sa krvlju u stolici

Kada primete krva ljudi tek onda neke bolove shvate ozbiljno. Do toga, naravno, ne bi trebalo da dođe. Ova kombinacija simptoma k+je karakteristična za upalne procese koji su oštetili sluzokožu želuca ili creva. To mogu biti čirevi, šuljevi ili neke vrste tumora.

Kada se ove bolesti ne ustanove na vreme može da dođe i do sepse, koja se neretko završava smrću.

Iznenadni i jak bol

- Ovakva vrsta bola je tipična za procese koji se odvijaju tog momenta, ali je zbog refleksije bola u stomaku jako teško utvrditi pravo mesto bola - kaže dr Niket Sopnal.

Jak i trenutni bol je vezan za napade, pa to mogu biti napadi žuči, bubrega i materice, kao i napad slepog creva. Ove bolesti se ne smatraju smrtonosnim, ali je bol u stomaku ponekad toliko neizdrživ da ga porede sa porođajnim bolovima.

Bol koji ide sa naglim gubitkom težine

- Nagli gubitak kilograma je uvek alarmantna situacija bez obzira da li je praćen bolom u stomaku ili ne - kaže Ivanina i dodaje da bi najbolje bilo odmah posetiti lekara jer se možda radi o nekoj vrsti raka, tumoru, Kronovoj bolesti ili slično.

Bol u kombinaciji sa groznicom

Bol u stomaku koji prati visoka temperatura i groznica ukazuje na neko zapaljenje, odnosno žarište u stomaku. Najčešće ga je teško bez lekara locirati jer se bol "šeta" sa kraja na kraj utrobe i menja intenzitet pod pritiskom.

Groznica je uglavnom vezana za neku infekciju, ali to takođe može biti posledica bilo koje nelečene bolesti koja caruje u vašem organizmu, pa je spektar oboljenja koji imaju ovakav simptom veliki.

BONUS VIDEO: VIONU, SLOMIĆU TI KRILO! Nepromišljenim potezom skršio letelicu, ali i sebe! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Huffpost.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.