NE ZANEMARUJTE IH: Ovo su SIMPTOMI da vam ŠTITNA ŽLEZDA otkazuje i da morate otići kod lekara HITNO!
Štitna žlezda, ilustracija, Foto: Profimedia

PAMET U GLAVU

NE ZANEMARUJTE IH: Ovo su SIMPTOMI da vam ŠTITNA ŽLEZDA otkazuje i da morate otići kod lekara HITNO!

Štitna žlezda je organ koji proizvodi hormone koji regulišu temperaturu tela, metabolizam i otkucaje srca!

Objavljeno: 22.01.2019. 10:42h
  • 34

Štitna žlezda je glavna energetska žlezda i regulator rada svih telesnih stanica jer hormoni koje proizvodi direktno utiču na stanični metabolizam. Luči dva hormona: triodtironin (T3) i tiroksin (T4) koji su važni za uravnoteženu funkciju celog organizma – krvni i disajni sastav, mozak, ali i kretanje, spavanje i probavu, i rad ostalih žlezda.

Štitna žlezda je organ koji proizvodi hormone koji regulišu temperaturu tela, metabolizam i otkucaje srca. Zbog toga je veoma važno da proverite da li imate neke od ovih simptoma koji ukazuju da nešto nije u redu.

1. Ako vam je suvo grlo ili osećate grumen u njemu, onda to ukazuje na probleme sa štitnom žlezdom. Ovo je znak koji nikako ne valja.

2. Visok krvni pritisak

Ljudi sa bolestima štitne žlezde doživeće tri puta češće hipertenziju. Naučno objašnjenje je da manjak hormona izaziva slabljenje srca.

3. Bolovi u mišićima i zglobovima.

Ako često osećate peckanje i ukočenost u svojim udovima, ovo može biti znak hipotiroidizma. Ako ne proizvodite dovoljno hormona, ovo može da ošteti nerve i izazove bol u mišićima.

4. Drastično opadanje kose

Neverovatno je koliko mnogo stvari u vašem telu zavisi od štitne žlezde. Ako žlezda ne proizvodi dovoljno hormona, može da izazove da folikuli vlasi budu “uspavani”, što izaziva opadanje kose.

5. Zatvor je još jedan od simptoma

Neuravnoteženost proizvodnje štitnih hormona može da vam uspori varenje.

6. Osećate se neobično depresivno i očajno

Specijalisti veruju da nedovoljna proizvodnja štitnih hormona može da utiče na nivo serotonina u mozgu. Serotonin je hormon koji vam omogućava da se osećate dobro.

7. Lupanje srca

foto: Profimedia

 Ako osećate kao da će srce da vam iskoči iz grudi ili da preskače, verovatno je do toga doveo poremećaj u radu štitne žlezde.

8. Nizak libido

Takođe, i ovo znači da vaša štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona.

9. Vaša štitna žlezda može da utiče na ukus i miris

Ako lučite višak hormona, vaše telo će sve vrijeme biti gladno. Ako ne proizvodi dovoljno, stvari vam neće mirisati isto kao pre.

10. Neredovna menstruacija

Kada su vam hormoni štitne žlezde niski, možete da doživite duže menstrualne cikluse, bolove i kraći period između dve menstruacije. Kada proizvodite višak hormona, potpuno je suprotno: vaši ciklusi su kraći i umanjeni.

11. Osećaj nervoze i nelagodnosti

foto: Profimedia

Kada vam žlezda proizvodi previše hormona, telo vam preplavljuje stimulacijama. Ako osećate kao da ne možete da izađete na kraj sa anksioznošću, vaša štitna žlezda je previše aktivna.

12. Uvek ste umorni

Ako osećate da ste umorni, čak i nakon duge prespavane noći, ovo znači da vaša štitna žlezda ne radi kako treba.

Bonus video:

(Espreso.rs / Novi)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media