OBRATITE PAŽNJU: Svrab temena bi mogao ukazivati na veće probleme
Nmeojte ignorisati svrab, Foto: Profimedia

može biti opasno

OBRATITE PAŽNJU: Svrab temena bi mogao ukazivati na veće probleme

Ozbiljnost i trajanje svraba vlasišta zavise od njegovog uzroka

Objavljeno:

Svrab vlasišta je upalna ili infektivna reakcija kože uz sam koren dlake.

Može početi iznenada i trajati vrlo kratko uz blage simptome. Česta je pojava kod žena između 35. i 70. godine, a može se izrazito pojačati u razdobljima stresa ili većih psihofizičkih napora. Ipak, javlja se i kod muškaraca. Za mnoge pacijente svrbež je nelagodan simptom te može značajno narušiti kvalitet života ako se pravodobno ne leči - objašnjava dr Klaudija Šebetić, dermatolog iz zagrebačke Poliklinike Šebetić.

Neki pacijenti se žale ne samo na svrab vlasišta nego i na osećaj peckanja. Ozbiljnost i trajanje svraba vlasišta zavise od njegovog uzroka. To je uglavnom perut ili seboreični dermatitis, koji nastaje zbog razmnožavanja kvasaca i masne kože. Tu su i činioci poput akni i hormonalnih oscilacija koji povećavaju rizik od nastanka seboreičnog dermatitisa.

Čest uzrok su i alergije na kozmetičke preparate, iako su te reakcije blaže. - Svrab može biti prisutan i u detinjstvu - kod dece koja idu u vrtić i školu svrab vlasišta često uzrokuje uš (Pediculosis). On može biti velik problem ako se ne leči cela porodica, grupa u vrtiću ili razred.

I gljivične bolesti (Tinea capitis) mogu biti uzrok svraba kod dece. Stoga ih je potrebno na vreme lečiti, da se uzročnik ne bi dalje širio. Atopijski dermatitis takođe može već u detinjstvu početi sa svrabom vlasišta, crvenilom i ljušćenjem uz promene i po celom telu - ističe dr Šebetić.

A u vlasištu koje je zahvaćeno psorijazom ljuske su veće i izražajnije, a samo je vlasište na dodir tvrdo i zadebljano.

BONUS VIDEO: ON JE BAŠ ODLUČIO DA SE KOCKA SA ŽIVOTOM! Ne, ovo nikad i nigde nemojte pokušavati da uradite! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Pult24.info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.