GRIP NIJE BEZAZLEN: Ukoliko primetite ove SIMPTOME, ne gubite vreme! TRK KOD LEKARA!
Foto: Profimedia

OPREZ

GRIP NIJE BEZAZLEN: Ukoliko primetite ove SIMPTOME, ne gubite vreme! TRK KOD LEKARA!

Grip predstavlja najveću opasnost hroničnim bolesnicima starijima od 65 godina

Objavljeno:

Grip bolesnik mora preležati barem osam dana jer se, u protivnom, stanje bolesnika može ozbiljno zakomplikovati. Može oboleti od upale pluća, a ako izlazi iz kuće, može doći i u kontakt s drugim infekcijama. Radno je nesposoban zbog visoke temperature, a tako grip može proširiti i na ostale, objasnila je Branislava Čilić dr med., specijalista porodične medicine.

Dodala je da grip od viroze razlikuje visoka temperatura od 38 do 41°C, a virozu prati temperatura od 37,5 do 38,5°C kao i šmrktanje i kašljanje koje je kod gripa redak simptom. Osim toga, kod viroze nema jakih bolova u mišićima i kostima, kao ni malaksalosti.

Obole li od gripe deca do dve godine starosti, temperaturu treba skidati paracetamolom. Ona moraju unositi i puno tečnosti jer uz temperaturu voda brzo nestaje iz tela, savetuje dr Čilić. Kod male dece disajni putevi su puno uži pa uz grip najčešće dobiju i grlobolju, upravo zbog nedostatka tečnosti. Nešto starija deca leče se na isti način, ali grip lakše prebrode. Kako bi zaštitili decu, tokom sezone gripa ne treba ih voditi na mesta na kojima je puno ljudi.

Grip predstavlja najveću opasnost hroničnim bolesnicima starijima od 65 godina. To se odnosi na dijabetičare, astmatičare, srčane i plućne bolesnike. Kod njih virus gripa može zakomplikovati opšte zdravstveno stanje i izazvati teže posledice.

Dr Čilić kaže da njima jedino može pomoći vakcinisanje, koje će im stvoriti imunitet veštačkim putem. Potrebno je da se vakcinišu pre početka sezone gripa. Obole li, treba da izbegavaju mesta s puno ljudi, sredstva javnog prevoza i da odmaraju. Razvoj gripa u osam dana:

  • Simptomi gripa nastupaju odmah - visoka temperatura, bol u mišićima i zglobovima, kao i slabost.
  • Temperatura raste u fazi razmnožavanja virusa.
  • Bolesnik oseća jaku i tešku glavobolju.
  • Temperatura traje najčešće do petog dana, nakon čega opada, ali pacijent oseća jaku slabost.
  • Nakon petog dana temperature najčešće nema, ali pacijentu treba barem 2 do 3 dana da se oporavi.
Simptomi gripa nastupaju odmah - visoka temperatura, bol u mišićima i zglobovima, kao i slabost
Simptomi gripa nastupaju odmah - visoka temperatura, bol u mišićima i zglobovima, kao i slabost foto: Profimedia

Što kada dobijete grip?

Pijte dovoljno tečnosti. Zbog visoke temperature vaše telo troši više tečnosti nego što je to uobičajeno. Sprečite dehidraciju uzimanjem najmanje od 6 do 8 čaša vode, sokova i drugih pića bez kofeina.

Olakšajte simptome poput temperature, glavobolje i bolova u mišićima lekovima s paracetamolom (NE s acetilsalicilnom kiselinom!). Drugi lekovi koji se mogu kupiti bez recepta (poput pastila za grlo i kapi za nos) mogu pomoći. Pre kupovine posavetujte se sa svojim lekarom. Lečenje antibioticima nije učinkovito jer je grip virusna bolest.

Okrepite telo supom i krekerima, izbegavajte težu hranu.

Kontaktirajte svog lekara ako se temperatura ne spušta ili se razviju drugi zabrinjavajući simptomi (otežano disanje, poremećaj svesti, osip, natečeni limfni čvorovi).

Obvezno kontaktirajte lekara ako se ovi simptomi pojave za vreme gripa:

  • temperatura iznad 40 stepeni koja traje duže od tri dana
  • bolno grlo s natečenim limfnim čvorovima na vratu
  • bol i iscedak u sinusima ili uhu
  • promene svesti
  • konvulzije, grčevi
  • kašalj s iskašljajem
  • skraćivanje daha
  • bol u grudima
  • poremećaji mokrenja
  • stalno povraćanje
  • dijareja
  • neidentifikovani osip
Kontaktirajte svog lekara ako se temperatura ne spušta ili se razviju drugi zabrinjavajući simptomi
Kontaktirajte svog lekara ako se temperatura ne spušta ili se razviju drugi zabrinjavajući simptomi foto: Profimedia

Kako smanjiti rizik od zaraze?

Izbegavajte bliski kontakt s ljudima koji imaju temperaturu, kašlju ili kijaju. Ako možete tj. ako baš ne morate, nemojte u sezoni gripa ići na mesta gde se okuplja puno ljudi u zatvorenim prostorima (aerodromi, javni prevoz, pozorišta, bioskopi…). Redukujte vreme provedeno na tim mestima.

Izbegnite prehlađivanje i koristite prikladnu odeću i obuću prilikom naglih temperaturnih promena.

Prekrijte lice dok kašljete ili kijate po mogućnosti maramicom za jednokratnu upotrebu, a nakon toga operite ruke.

Perite ruke sapunom i vodom ili dezinfikujte vlažnim maramicama u skladu s higijenskim preporukama; te rukama ne dodirujte usta i lice.

Provetravajte prostorije, izbegavajte cigarete, alkohol i slatke proizvode jer oslabljuju imunološki odgovor na infekciju.

Redovno, umereno vežbanje (30 minuta brzog hoda dnevno) i san od barem 7 sati dnevno, jača imunitet i smanjuje verovatnoću od oboljevanja od gripa i drugih infekcija.

Ako osetite simptome bolesti ostanite kod kuće i kontaktirajte lekara telefonom.

Za bolesnu osobu osigurajte poseban prostor na razdaljini od barem jedan metar od ostalih, a prostor provetravajte. Takođe, bolesnoj osobi osigurajte jednog negovatelja i ograničite kontakt s drugim ukućanima.

Prema preporuci lekara u prvih 48 sati od pojave bolesti, moguće je primeniti lekove protiv virusa; ali imajte na umu da antibiotici ne deluju na virusne uzročnike infekcija.

Ako vam ne treba pomoć lekara, ostanite u krevetu i odmarajte se. Iako vam se čini nemoguće zbog brojnih obveza koje vas čekaju, odmor će vam pomoći u očuvanju energije potrebne za ozdravljenje i sprečiće daljnje komplikacije i širenje zaraze.

BONUS VIDEO: NEKO DA PUKNE OD SMEHA, A NEKO OD BESA! Pozvao spremačicu u kuću, a pripremio joj mamac! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.