AKO ŽELITE DA SE OBOGATITE, DANAS OBAVEZNO JEDITE OVU HRANU! Staro verovanje donosi više od zdravlja
Ovo povrće donosi sreću, ljubav i novac, Foto: Filip Plavčić

neverovatno

AKO ŽELITE DA SE OBOGATITE, DANAS OBAVEZNO JEDITE OVU HRANU! Staro verovanje donosi više od zdravlja

Zelena boja simbolizuje rast i obilje

Objavljeno:

U mnogim državama smatraju da lisnato povrće treba jesti 1. i 2. januara jer će doneti više od dobrog zdravlja.

Budući da su boja i oblik slični novcu, mnogi jedu povrće poput kelja, blitve i kupusa u nadi da će se u novoj godini obogatiti.

Zelena boja simbolizuje rast i obilje. Amerikanci vole blitvuu, u Danskoj je popularno novogodišnje jelo kelj zaslađen cimetom, dok je Nemcima najdraži kiseli kupus.

Ova jela se smatraju donosiocima sreće, mira i blagostanja:

Mahunarke

Mahunarke su simbol sreće za Novu godinu, a Amerikanci obožavaju crni grašak. Prema legendama, stanovništvo Viksburga u Virginiji je u Građanskom ratu skoro umrlo od gladi dok nisu našli crni grašak.

Svinjetina

Tradicionalni novogodišnji ručak u evropskim zemljama uključuje svinjetinu koja je zbog debljine i masnoće simbol sreće. Osim toga, svinja dok traži hranu ukopa noge i izbaci njušku napred nagovještavajući napredak i blagostanje, za razliku od perda koju svakako treba izbegavati za Novu godinu.

U Španiji, Kubi i Mađarskoj vole svinjsko pečenje, dok su Šveđanima omiljeno jelo svinjski papci. Nemci vole kobasice, a Amerikanci za dobro zdravlje jedu svinjsku njušku.

Rezanci

Za duži život Japanci jedu rezanca od heljde, a prema legendi što je rezanac duži, to će i životni vek biti duži. Obrok se zove toshikoshi, što znači "zatvaranje godine", a komadanje rezanaca, dok ih jedete je loša sreća zato budite oprezni.

12 zrna grožđa

U zemljama poput Španije, Portugala, Meksika i Perua, ljudi jedu dvanaest zrna grožđa dok sat udari ponoć. Naime, dvanaest zrna predstavlja dvanaest meseci u novoj godini.

Ova tradicija korene vuče iz 19. veka iz Španije dok su robovlasnici naterali ljude da jedu grožđe kako ne bi propalo. Prema legendi, ukus grožđa, sladak ili gorak određuje kakva će biti nadolazeće godina. Osim grožđa, Turcima je nar simbol bogatstva.

Ribe

Zbog presijavanja ljuski koje podsećaju na dragulje, ribe su jedan od najprepoznatljivijih simbola sreće za Novu godinu. Kisela haringa je na meniju u Poljskoj, Danci i Italijani jedu kuvani bakalar, a Nemci čak i nose riblje ljuske u džepu ili u novčaniku za sreću.

Kolači u obliku kruga

Kolači u obliku kruga označavaju godinu na izmaku koja je uspešno završila. Norvežani i Mađari jedu krofne, a Talijani kuglice posute šećerom u prahu.

Prema norveškom folkloru, strašna čudovišta otvaraju ljudima želudac, a oni koji su pojeli okrugli desert imuni su na njihov mač. Ponekad deserti takođe kriju iznenađenja, kao što su kovanice ili male sitnice koje onome ko ih jede donose sreću. Sličnu tradiciju neguju i Meksikanci i Grci.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.