OVA ZARAZNA BOLEST JOŠ UVEK NEMA LEKA: Ako poslušate ove savete sprečićete pojavljivanje HERPESA!
Oralni herpes je zarazna bolest, Foto: Profimedia

sjajni predlozi

OVA ZARAZNA BOLEST JOŠ UVEK NEMA LEKA: Ako poslušate ove savete sprečićete pojavljivanje HERPESA!

Samo snažan imunitet može sputati simptome infekcije i sprečiti učestalo vraćanje ranica na licu

Objavljeno:

Oralni herpes je zarazna bolest izazvana virusom herpesa simpleksa tipa 1 koji je obično povezan sa infekcijom usana, usta i lica. Za razliku od genitalnog herpesa koji uzrokuje virus tipa 2 i koji se prenosi polnim kontaktom, ovaj tip herpesa možete da dobijete putem poljupca, konzumiranjem hrane ili pića sa zaraženog tanjira i čaša, ali i ako ste bili u blizini zaražene osobe koja kašlje i kije.

Prisustvo virusa u telu ne znači i njegovu manifestaciju na koži. Neke statistike pokazuju da se većina ljudi do 20. godine života zarazi virusom oralnog herpesa i da virus ostaje uspavan u telu nakon aktivne infekcije.

Virus će se ponovo aktivirati u obliku krastica na licu i usnama, i u vidu belih balončića samo kod 20 do 40 odsto osoba, i to kod onih koje pate od oslabljenog imuniteta, hormonske neravnoteže ili ekstremnog emocionalnog stresa.

Neki nanose na lice obloge od aloe vere, heljdinu kašu i sodu bikarbonu kako bi ‘izlečili’ oralni herpes, ali prava istina glasi – ovom virusu nema leka.

Recepti iz bakinih beležnica pomoći će vam da dezinfikujete ranice i sprečite njihovo širenje: npr. prepolovite jedan čen belog luka pa njime prekrijte zaraženo područje, držite ga minut prislonjenog uz ranicu, pa ponovite postupak nekoliko puta na dan.

Samo snažan imunitet može sputati simptome infekcije i sprečiti učestalo vraćanje ranica na licu.

Tri saveta za jačanje imuniteta

1. Sveže isceđen sok od voća i povrća je odličan izvor antioksidanasa, vitamina i minerala koji će ojačati celokupni organizam. Jedite više sirovih sezonskih namirnica bogatih hranljivim materijama, a izbegavajte industrijski prerađenu hranu, rafinisani šećer, velike količine soli, kao i preterano uživanje u alkoholu.

2. Ne zaboravite na vežbanje tokom zimskih meseci. Čak i ako vas hladno vreme sprečava u omiljenim sportskim aktivnostima poput trčanja na otvorenom ili vožnje bicikla, to ne znači da treba da se ulenjite. Organizam ćete osnažiti i žustrim šetnjama (tri do četiri puta po pola sata), a telu svakako obezbedite i dovoljnu količinu sna.

3. Izbegavajte stres koliko god je to u vašoj moći – morate da odvojite svaki dan malo vremena samo za sebe, koje ćete provesti u omiljenoj aktivnosti za relaksaciju, poput meditacije ili čitanja omiljene knjige. Olakšajte sebi i prirodnim preparatima za jačanje imuniteta poput kapi biljke ehinacee, semenki grejpfruta ili propolisa.

Sprečite širenje herpesa:

Balončići i ranice herpesa na licu izuzetno su zarazni pa izbegavajte dodirivanje ovog mesta golim rukama, stavljanje kontaktnih sočiva u oko nakon dodirivanja ranica, i ljubljenje drugih osoba – naročito dece i starijih s oslabljenim imunitetom, jer ćete time ugroziti njihovo zdravlje.

Nemojte deliti svoje tanjire, čaše i pribor za jelo tokom akutne zaraze, kako ne biste preneli virus na svoje ukućane. Isto važi i za krpe i peškire. Nakon upotrebe dobro sterilišite predmete vrelom vodom i odgovarajućim deterdžentom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.