AKO IMATE ODNOS JEDNOM NEDELJNO, ova ČUDA će se desiti VAŠEM ORGANIZMU!
Zdravlje dolazi iz spavaće sobe, Foto: Profimedia

prionite na posao

AKO IMATE ODNOS JEDNOM NEDELJNO, ova ČUDA će se desiti VAŠEM ORGANIZMU!

Seks nije samo zabava. Nauka kaže da pruža i neverovatne zdravstvene prednosti

Objavljeno:

Seks može popraviti i produžiti telomere, što znači da stanice duže žive i pomažu ljudima da se osećaju mlađe. A kraći telomeri su povezani s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput raka i bolestima srca.

Seks nije samo zabava. Nauka kaže da pruža i neverovatne zdravstvene prednosti. Seks može smanjiti stres, poboljšati san, smanjiti krvni pritisak i ojačati imunitet. Nova istraživanja sugerišu da dobrim vestima nije kraj: otkriveno je da seks najmanje jednom nedeljno produžuje život.

Istraživači na Kalifornijskom univerzitetu u San Francisku su nedelju dana pratili seksualni život 129 majki koje su imale partnere. Učesnice su davale dnevne izveštaje o svom zadovoljstvu s vezom i partnerom, kao i koliko su često bile intimne s njima. Istraživači su takođe uzeli uzorke krvi od žena i analizirali stanice tražeći pokazatelje starenja.

Kad su naučnici uporedili izveštaje žena s njihovim uzorcima krvi, pronašli su fascinantan uzorak. Majke koje su barem jednom nedeljno imale seksualne odnose s partnerima imale su znatno duže telomere - zaštitnu kapu DNK koja određuje životni vek stanice - od onih koje nisu imale seksualne odnose.

Telomeri su važni za zdravo starenje

Tokom vremena, telomeri se razgrađuju kao rezultat loše ishrane, opijanja i prirodnog procesa starenja, prema autorima istraživanja.

Ali njihovi rezultati sugerišu da redovan seks može popraviti i produžiti telomere, što znači da stanice duže žive i pomažu ljudima da se osećaju mlađe. Istraživači su povezali kraće telomere s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput raka, bolestima srca i dijabetesom.

Seks utiče i na sreću u vezi

Usporavanje starenja može biti velika prednost seksa, kao i uspostavljanje veće intimnosti s partnerom. Iako ne postoji čarobna formula za seksualnu sreću parova, istraživanje objavljeno u magazinu Arhiv seksualnog ponašanja 2017. godine je pokazalo da ne postoji idealan broj seksualnih odnosa na nedeljnoj bazi. Istraživanje, na osnovu podataka od 1989. do 2014. godine, je pokazalo da prosečna odrasla osoba uživa u seksu 54 puta godišnje - otprilike jednom nedeljno.

Iako se taj broj malo smanjio od devedesetih godina, još jedno istraživanje objavljeno u magazinu Social Psychological and Personality Science potvrđuje da je jednom nedeljno zaista čaroban broj seksualnih odnosa koje je parovima potreban za opštuu sreću u vezi.

Istraživanje je sprovedeno na više od 30.000 Amerikanaca, a trajalo je 40 godina i otkrilo je da parovi koji su se seksali više od jednom nedeljno nisu bili srećniji od onih koji su se seksali samo jednom sedmično.

- Naši rezultati sugerišu da je važno održavati intimnu vezu s partnerom. Ali ne morate se seksati svaki dan da bi održali tu povezanost - napomenula je Ejmi Kjuzi, šef istraživanja.

Seks jednom nedeljno je glavni broj za usporavanje starenja i jačanje ukupne sreće.

BONUS VIDEO:

ONA JE GOSPODARICA MOČVARE! Potčinila aligatora i sad ga koristi kao prevozno sredstvo! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.