ALERGIČNI STE NA JAJA? Ovo je ODLIČNA i jedina prava ZAMENA!
Jaja su zdrava, Foto: Reuter/Pool

savet

ALERGIČNI STE NA JAJA? Ovo je ODLIČNA i jedina prava ZAMENA!

Jaja koristimo u mnogim jelima

Objavljeno:

Ima istu teksturu kao belance i isto se ponaša kada ga umutite u čvrsti sneg. Osim toga, niskokalorično je, bez masnoća i jeftina zamena za jaja.

Jaja imaju široku primenu u kulinarstvu i gotovo u svemu su - od testa, preliva, do supa, variva i premaza. Koriste se u slatkim i slanim jelima i nije lako pronaći odgovarajuću zamenu za njih.

Ali, zamena za jaja postoji i kuvari tvrde da je odlična, a pritom i jeftina. Riječ je o akvafabi, odnosno tečnosti u kojoj smo kuvali mahunarke. Akvafaba je sastavljena od skroba i proteina, a sadrži sve što sadrži jaje, osim što je niskokalorična i nema masnoća.

Da biste je dobili kuvajte na primer leblebije oko sat vremena pa tu tečnost, ukoliko nije gusta, nastavite da kuvate dok ne postigne gustinu jednaku onoj koju ima belance.

Ako sa akvafabom želite da pravite meke kolače, prvo je umutite, isto kako biste umutili belance. Postaće bela i čvrsta. Sa akvafabom možete da pravite i palačinke. Što se tiče mera, zamena za jedno jaje su tri kašičice akvafabe.

Želite li brže rešenje, ne morate da kuvate leblebije, već iskoristite tečnost od konzerviranih leblebija. I ona je dobra zamena za jaja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.