MOŽE DA BUDE OPASAN: Zbog ovog poremećaja se žene stide da traže pomoć ginekologa
Milioni žena u tišini pate od vaginizma, bolnog stanja koje skrivaju i ne odlaze kod lekara, Foto: Stock

pate u tišini

MOŽE DA BUDE OPASAN: Zbog ovog poremećaja se žene stide da traže pomoć ginekologa

Nelagoda pri pokušajima seksualnog odnosa dodatno pojačava refleksni odgovor, a to još više potencira bol i problem

Objavljeno: 25.12.2018. 13:17h

Milioni žena u tišini pate od vaginizma, bolnog stanja koje skrivaju i ne odlaze kod lekara. Vaginizam je prilično čest poremećaj, o kojem se vrlo retko govori, a koji dovodi do neželjenog stezanja vaginalnih mišića, pa se ponekad naziva i "vaginalnim napadom panike".

foto: Profimedia

Utiče na sposobnost žene da učestvuje u bilo kom obliku vaginalne penetracije, uključujući i seksualni odnos, umetanje tampona u vaginu ili ginekološki pregled. Procenjuje se da od tog problema pate milioni žena širom sveta. Takvo stanje pogubno utiče na njihovo sampouzdanje. Međutim, odgovarajućim terapijama taj problem može da se zaleči pa je ključno da žene obavezno potraže pomoć ginekologa. Inače, vaginizam izaziva strahovit bol pri svakoj penetraciji u vaginu.

Nelagoda pri pokušajima seksualnog odnosa dodatno pojačava refleksni odgovor, a to još više potencira bol i problem. Neki ginekolozi kažu da je među njihovim pacijentkinjama koje pate od tog problema većina žena koje su vaspitane u vrlo krutim, konzervativnim porodicama u kojima se ceni nevinost, dok se seks smatra nečim prljavim. Takve stavove usađene od najmanjih nogu teško je posle "izbrisati", a oni mogu imati vrlo dubok uticaj na psihu, piše Jutarnji list.

foto: Thinkstock

Lečenje vaginizma obično uključuje i terapiju kod seksologa. Vrlo je važno, kažu stručnjaci, da žena upozna svoje telo, a od pomoći može biti i upotreba vaginalnog dilatatora. Prirodni ovlaživači vagine mogu poslužiti kao imitacija prirodne ovlaženosti, što može da pomogne ženi da se opusti i vremenom privikne na seksualnu aktivnost.

 

Ovaj poremećaj ne može se u potpunosti izlečiti, ali se stanje se raznim terapijama može značajno poboljšati. Jedna od novijih inovacija u lečenju vaginizma je primena injekcije botoksa, kako bi se opustili mišići vagine.

 

Bonus video:

(Espreso.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media