LOMITE PRSTE I PUCKETATE VRATOM? Prestanite i to ODMAH!
Mnogi, čak i nesvesno, pucketaju rstima i vratom, Foto: Profimedia

ružna navika

LOMITE PRSTE I PUCKETATE VRATOM? Prestanite i to ODMAH!

Postoje brojni razlozi zbog kojih to nije dobro

Objavljeno: 08:09h

Koliko vam često padne na pamet u danu da stisnete svoje prste palcem, kao da ih `lomite`? Ako vam "lomljenje" prstiju pruža osećaj olakšanja, niste jedini. Onaj zvuk pucketanja koji čujete je zapravo pucanje balončića gasa koji se nakupe u mazivnom tkivu oko zglobova. Navika koju verovatno imate godinama, svakako nije dobra odluka za vaše zglobove. Iako je rasprostranjeno mišljenje da to uzrokuje artritis, lekar Aleks Foksman s Instituta Beveri Hils to poriče, ali tvrdi, postoji druga opasnost.

Nekoliko studija pokazalo je da ljudi koji to konstantno rade imaju manje snage u rukama i češće im otiču. Ako je "lomljenje" praćeno bolom, uzrok toga može biti neotkrivena povreda.

Neka istraživanja pokazala su da osobe koje rade ovo s prstima imaju i drugačiju boju kože te da su posledice ove navike i naticanje ligamenata, objašnjava doktorka Pamela Arsov.

Ipak, "pucketanjem" vratom, pomerate jedan pršljen iznad i jedan ispod onoga koji je zablokiran, dok blokirani pršljen i dalje „zapinje“ pa zbog toga pucketanje želite da ponovite. Istovremeno, dugoročno ponavljanje ovakvih radnji može uzrokovati istezanje tetiva i slabljenje funkcije što onemogućava pravilno držanje glave i to može uzrokovati bolna stanja, ali i druge zdravstvene probleme. BONUS VIDEO: LOMI, STRUŽE, SEČE... Šta sve ovaj čovek radi sa sopstvenom glavom to nije normalno! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.