IŠLI SMO NA PREGLED PROSTATE: Svako bi trebalo to da URADI baš iz ovih RAZLOGA
Prevencija nije bljak, Foto: Profimedia

muškarac u određenim godinama

IŠLI SMO NA PREGLED PROSTATE: Svako bi trebalo to da URADI baš iz ovih RAZLOGA

Pregled prostate je dugoročna investicija, da tako kažemo. Ako je sve u redu, na naredni možete otići tek za tri do pet godina

Objavljeno:
Dejan Katalina

Muškarci koji su prešli pedesetu trebali bi da obavezno odu na pregled prostate. Savetuje se čak da to urade i u ranijoj dobi. Ipak, mnogi to ne rade. Iz raznoraznih razloga, od kojih su najčešći zato što ih mrzi ili zato što se plaše šta bi mogli da čuju od lekara. Stoga bi se moglo reći da su nemarniji, kad je zdravlje u pitanju, od žena, koje uredno odlaze na ginekološke preglede.

foto: Profimedia

Ovaj tekst bi trebalo da, na bazi ličnog iskustva, ohrabri mnoge od vas da odete na pregled kod urologa. Ništa ne boli, a nije ni skup, ukoliko se odlučite da odete kod privatnika.

Ali, hajde da krenemo od nekih osnovnih informacija.

Prostata je pomoćna polna žlezda kod muškaraca čija je funkcija stvaranje i izlučivanje sekreta koji je deo semene tečnosti (ejakulata). Njen sekret sadrži supstance koje omogućavaju spermatozoidima da prežive od ejakulacije do trenutka oplođenja. Nasuprot vrlo proširenom uverenju prostata nije organ u kojem se krije "tajna polne moći ili nemoći" muškarca. Najčešće bolesti prostate su benigna prostatična hiperplazija (BPH, odnosno uvećanje prostate), hronični i akutni prostatitis (upala prostate) i rak prostate.

foto: gif

Na pregled kod urologa otišao sam sa 46 godina. Delom zato što sam mislio da mi je vreme, a dobrim delom i zato što me je žena naterala. Pošto nisam imao nikakve izražene tegobe, mislio sam da ne moram da žurim, a u isto vreme sam znao da ne bi bilo loše da vidim u kakvom sam stanju pred približavanje ulasku u šestu deceniju, kada se, po uvreženom mišljenju, muškarci suočavaju sa raznim zdravstvenim izazovima... Tačnije bi bilo reći - ozbiljnim zdravstvenim tegobama.

foto: Profimedia

Neko je jednom rekao da je ljudsko telo (skoro) savršena mašina, kao neki automobil, tako da je logično da, kao i sve mašine, tokom godina ima i razne kvarove. Neki su manji i učestali, pa popravka nije problematična. Međutim, ima i onih koji mogu dovesti do prestanka rada motora, tj. srca ili nekog drugog vitalnog organa. Opet, i ti manji, kad se nakupe, mogu dovesti do priličnih problema. Zato nije loše otići s vremena na vreme na "mali servis" ili barem dijagnostiku.

Na primer, ne bi bilo loše da svako uradi analizu krvi jednom godišnje. Tako će imati globalan uvid u stanje svog organizma. Ja krv vadim za svaki rođendan, čisto da bi znao kakva će mi biti, u zdravstvenom smislu, godina u koju ulazim.

Pregled prostate je dugoročna investicija, da tako kažemo. Ako je sve u redu, na naredni možete otići tek za tri do pet godina.

Iako deluje komplikovano i neugodno, ustvari i nije. Da bi se pripremili za ultrazvučni pregled, morate samo da pre pregleda pijete dosta tečnosti kako bi snimak bio što bolji. Ako je aparat dobar i kvalitetan, biće dosta da popijete i litar tečnosti. Ako je neki zastareliji, onda ćete verovatno morati da se nalivate kao da punite bunar. Međutim, sve nakon toga je prilično jednostavno.

foto: Shutterstock

Lepo legnete na kauč ispred aparata, spustite gaće i pustite doktora, u mom slučaju doktorku, da obavi posao. Malo gela na stomaku i mošnicama, prelaženje sondom preko tih mesta, malo pipanja u istoj regiji i za desetak minuta, u proseku, posao je završen.

Ovakav pregled daje pouzdane informacije o veličini prostate, njenoj strukturi i eventualnom postojanju tumorskih formacija. Ultrazvukom se, takođe, utvrđuje moguće zaostajanje mokraće u bešici posle pražnjenja, što može biti uzrokovano uvećanom prostatom.

U mom slučaju nije pronađeno ništa od ovoga, pa mi je doktorka rekla da se javim za pet godina.

Tako sam prostatu skinuo sa liste potencijalnih problema, barem u skorije vreme.

foto: Giphy

Sad se vi sigurno pitate čemu ovaj tekst. Njegova svrha je, kao što rekosmo na početku, da muškarcima ukaže da je prevencija vrlo bitna stvar i da se ne treba bojati da se ode na pregled. Pogotovo što statistike pokazuju da su mnogi muškarci upali u ozbiljen zdravstvene probleme (neki i sa fatalnim posledicama) dobrim delom i zato što ih je mrzelo da odu na pregled i što su svoje zdravlje stvaljali u ruke "sudbine".

Zato bi bilo dobro da ukapiramo kako Sudbina nije lekar, a često ni saveznik u životu, već nešto na šta možemo uticati tako što nas neće mrzeti da proverimo da li je odgovor na pitanje kako si, zaista uvek - dobro sam.

BONUS VIDEO:

LOMI, STRUŽE, SEČE... Šta sve ovaj čovek radi sa sopstvenom glavom to nije normalno! (VIDEO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.