PREPOZNAJTE SIMPTOME SEPSE NA VREME: Ako primetite ovo, ODMAH KOD LEKARA!
Prepoznajte simptome sepse, Foto: Shutterstock

Zdravlje

PREPOZNAJTE SIMPTOME SEPSE NA VREME: Ako primetite ovo, ODMAH KOD LEKARA!

Kod sepse bakterije struje krvotokom i lako mogu doći do bilo kojeg organa u telu pa tako i do srca ili mozga

Objavljeno:

Kada se u telu pojavi previše bakterije, količina s kojom se telo ne može izboriti, tada dolazi do sepse, teške infekcije koja se može pojaviti u bilo kojem delu tela i smrtonosna je ukoliko se na vrijeme ne počne s lečenjem - dolazi do septičkog šoka.

Kod sepse bakterije struje krvotokom i lako mogu doći do bilo kojeg organa u telu pa tako i do srca ili mozga. Sepsa se leči antibioticima.

Veći rizik od sepse je ako u telu već postoji neka infekcija, poput one na plućima, u mokraći ili na koži. Pojavljuje se ponekad i nakon hirurškog zahvata ili umetanja katetera - intravenskog, mokraćnog ili drena - što je duže strani predmet u telu, rizik od sepse je veći. Pod povećanim rizikom su i ljudi čiji imunitet je oslabljen, na primer, oni koji se leče od raka i stariji.

foto: Shutterstock

- Kada se razvije sepsa simptomi su povišena temperatura, slabost, mučnina, povraćanje i proliv. Sepsa može uzrokovati infekcije na bilo kojem mestu u telu (naziva se metastatska infekcija), ako se brzo ne leči. Infekcije se mogu pojaviti na moždanoj opni (meningitis), u srčanoj vreći (perikarditis), na unutrašnjoj strani srca ili tzv. endokardu (endokarditis), u kostima (osteomijelitis) i u velikim zglobovima. Apsces (nakupina gnoja) može nastati gotovo svugde - pojašnjeno je u MSD Medicinskom priručniku za pacijente.

Stručnjaci kažu kako je glavni uslov za uspešno lečenje sepse - rano prepoznavanje simptoma, koji, napominju, nisu strogo specifični i ne ukazuju uvek sepsu.

- Neki od tih simptoma kod odraslih osoba su izrazita slabost, promenjeno stanje svesti, gubitak apetita, groznica, žeđ, otežano ili ubrzano disanje, ubrzan rad srca, snižen krvni pritisak/vrtoglavica i smanjeno mokrenje. Kod dece na sepsu može upućivati istovremeno odbijanje hrane, konvulzije, povraćanje, osjećaj hladnoće i dezorijentiranost, dok se kod novorođenčadi na sepsu može posumnjati kada je dete vruće na dodir (groznica) ili ako ima gnojni iscedak oko pupka s otokom ili crvenilom, slabo ili uopšte ne sisa, teško se budi i uglavnom je pospano te ima stalne konvulzije i učestalo povraća - pojašnjavaju u KBC Zagreb.

- Svako od ovih stanja, bilo kod odraslih ili dece, treba shvatiti vrlo ozbiljno i zatražiti lečničku pomoć bez odgađanja. S lečenjem treba započeti unutar sat vremena od pojave simptoma, a ono uključuje davanje antibiotika, infuzijskih otopina i lekova za potporu rada srca i bubrega - napomenuli su.

- Često su prvi pokazatelji septičnog šoka, čak 24 ili više sati pre nego što krvni pritisak padne, smanjena duševna živahnost i zbunjenost. Te simptome uzrokuje smanjeni dotok krvi u mozak. Izbačaj krvi iz srca se poveća, ali se krvne žile prošire i na taj način snize krvni tlak. Često osoba vrlo brzo diše tako da pluća odstranjuju prekomerni ugljeni dioksid pa se nivo ugljen dioksida u krvi smanjuje - objasnili su lečnici u MSD priručniku.

Rani simptomi:

drhtanje

nagli porast temperature

topla zacrvenjena koža

vrlo brzi puls

krvni pritisak koji raste i pada

izlučivanje mokraće se smanjuje

- U kasnijim stadijumimaa temperatura tela često pada ispod normale. S pogoršanjem šoka neki organi mogu zatajiti, uključujući bubrege (što dovodi do smanjenog stvaranja mokraće), pluća (što uzrokuje teškoće s disanjem i nisku količinu kiseonika u krvi), te srce (usled čega dolazi do zadržavanja tekućine i oteknuća). U krvnim žilama mogu se stvoriti krvni ugrušci - stoji u priručniku.

BONUS VIDEO: KRITIKA JE URODILA PLODOM: Boka pokidala u devetoj nedelji dijete!

(Espreso.co.rs/ 24Sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.