DEŠAVA SE NEŠTO ČUDESNO! Ovo bi se dogodilo vašem telu ako mesec dana ne biste jeli MESO
Crveno meso nije baš zdravo, Foto: Thinkstock

ZDRAVA ISHRANA

DEŠAVA SE NEŠTO ČUDESNO! Ovo bi se dogodilo vašem telu ako mesec dana ne biste jeli MESO

Istraživanje otkrilo nešto jako važno za zdravlje

Objavljeno:

Učestala konzumacija crvenog mesa može biti uzročnik srčanih oboljenja, no ako se odreknete konzumacije te namirnice, rizik možete smanjiti već nakon mesec dana.

Novo istraživanje pokazalo je i koliko je brza hrana loša za naše zdravlje. Nije reč samo o masnoćama, praznim kalorijama i nakupljanju neželjenih kilograma. Rezultati istraživanja pokazali su da ako jedete burger svaki dan, to može biti jak okidač za srčani udar.

U zaključcima istraživanja navodi se i kako konzumacija crvenog mesa povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti za deset puta. Pri konzumaciji takve hrane nastaje organski spoj TMAO (trimethylamine N-oxide), a visoki nivoi ovog spoja u organizmu povezane su s moždanim i srčanim udarom i preranom smrću.

Poslednje istraživanje po prvi put je pokazalo kako se taj rizik smanjuje već u roku od mesec dana nakon prestanka konzumacije crvenog mesa.

- Ovo je prvi put, koliko smo upoznati, da je istraživanje pokazalo promene u bubrezima, s promenom prehrambenih navika. Ne samo uticaj vode i soli na te organe - pojasnio je dr. Stanli Hazen.

Znamo kako način života može uticati na kardiovaskularno zdravlje, a ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo povezanost TMAO-a i srčanih oboljenja. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu European Heart Journal, a dobijeni su analizama krvnih uzoraka i uzoraka urina uzetih od 113 osoba.

Oni su podeljeni u tri grupe i svaka je dobila drugačiji plan ishrane. Osobe koje su nakon mesec dana izbacili crveno meso iz svojih jelovnika, imale su manje nivoe TMAO-a u organizmu tokom idućeg meseca.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.