MOŽE DA BUDE VEOMA OPASNO: Nikako nemojte da jedete OVIH 6 NAMIRNICA!!!
Treba dobro razmisliti pre obeda, Foto: Pixabay

savet

MOŽE DA BUDE VEOMA OPASNO: Nikako nemojte da jedete OVIH 6 NAMIRNICA!!!

Ovom čoveku treba verovati, zna o čemu govori

Objavljeno: 10.12.2018. 07:39h
  • 8

Advokat Bil Marlel je proveo 20 godina vodeći parnice za ljude koji su se otvovali hranom. Danas on govori o tome koju hranu apsolutno nikad ne jede.

Čuven je po tome što je u karijeri izborio 600 miliona dolara odšteta u korist klijenata koji su blaže ili teže ili i fatalno stradali od neispravne hrane.

Pa kad on kaže da se određeni rizik ne isplati, onda mu treba verovati. Sledi popis šest stvari s kojima se nije šaliti. 

6. Sirove školjke

Marlel kaže da je u poslednjih pet godina video više trovanja školjkama nego u posljednje dve decenije. Razlog je način na koji se školjke hrane. One filtriraju vodu, pa ako se u njoj nalazi neka bakterija, filtriraće i nju. A ako ona u njoj i ostane, pa ako je školjka sirova i još se bakterija probije u digestivni trakt čovjeka, onda... Uz klimatske promene i sve toplije vode ovakvi su slučajevi sve češći.

5. Sirova ili nedovoljno kuvana jaja

Svaki put kad god dođe do epidemije salmonele, prizori su gadni, ljudi se jezivo muče, neki ne prežive. U epidemiji iz 2010. obolelo je prijavljenih 2.000 ljudi. Marlel smatra da je opasnost danas puno manja nego u 90-ima. Ali on jaja jede isključivo dobro pečena ili dobro kuvana.

4. Unaprijed oprana ili rezana salata ili voće

Ovu kategoriju Marlel "izbegava poput kuge". I to zato što god se hrana više obrađuje, reže, što god prolazi kroz više ruku, postrojenja, veća je šansa da će usput nešto pokupiti. On kupuje neoprano, nedirnuto voće i povrće, u malim količinama, koje će pojesti za tri ili četiri dana najviše. Sve kako bi smanjio rizik od listerije, smrtonosne bakterije koja se razvija na temperaturama frižidera.

3. Krvavo meso

Svi njegovi odresci koje je pojeo u poslednjih 20 godina bili su dobro pečeni. I to zato što svaka bakterija koja se inače nađe na površini, pa je ubije i pripremanje odreska koji je iznutra krvav, vrlo je verovatno da je prodrla i dublje. Nemoj pripremiti meso kako treba i riskiraš E. Coli, salmonelu, a potom i svu silu drugih, manje popularnih bakterija.

2. Sirove klice iz semenki

Nekuvane ili lako kuvane registrovane su kao uzrok nešto više od 30 velikih bakterijskih epidemija u SAD od sredine 90-ih. Pre nekoliko godina jednu veliku i gadnu doživjela je i Evropa. Uglavnom je reč opet o salmoneli i E. Coli. I svaki put je bilo sasvim dovoljno ako su već i semenke, koje god bile, bivale zaražene bakterijama.

1. Nepasterizovano mleko

U SAD samo od 1998. do 2011. bilo je 148 epidemija trovanja povezanih s upotrebom nepasterizovanog mleka i proizvoda od njega. O kakvom je velikom riziku reč pokazuje i to što zapravo jako malo ljudi pije takvo mleko, a istovremeno je obolelih bilo tako puno u tako relativno kratkom vremenu. Možda tek nešto malo manji rizik leži u nepasterizovanom soku. Za Marlela u obzir ne dolazi niti jedno niti drugo.

 

Bonus video:

(Espreso.rs/Express.hr)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media