PROBAVA ĆE VAM BITI ZAHVALNA! Aktivirajte BADEME da bi bili još ZDRAVIJI
Bademi, Foto: Printscreen/Youtube

RECEPT ZA ZDRAVLJE

PROBAVA ĆE VAM BITI ZAHVALNA! Aktivirajte BADEME da bi bili još ZDRAVIJI

Sirovi bademi sadrže fitinsku kiselinu, koja usporava apsorpciju gvožđa i cinka

Objavljeno:

Stiže vreme kolača, a među zastupljenim zdravim sastojcima istih sigurno će biti orašastog i suvog voća s naglaskom na orahe, lešnike i bademe. Čak i oni kojima je bilo koji slatkiš "najbolji za izbegavanje" uhvatiće se za ostatak rečenog repromaterijala na kuhinjskom stolu. Evo, međutim, saveta kako jedan od njih možete učiniti još nutritivno kvalitetnijim, piše Slobodna Dalmacija.

Aktivirani badem, naime, izraz je za tretirani "bajam" koji možda i nije previše ukusan, ali je kudikamo bogatiji vitaminima i mineralima. No, kako ga to "tretirati", sigurno se pitate.

Dakle, dovoljno je ostaviti bademe da odstoje 12 sati u lagano osoljenoj vodi jer to stimulira proces klijanja, neophodan za prvi korak do cilja. Sledeći je, pak, sušenje badema na niskoj temperaturi između 12 i 24 sata, a kad se potpuno osuše možemo uživati u njihovoj blagodeti.

foto: Profimedia

Istina, prvi utisak može biti da je badem pomalo plesnjiv, ali utešno je to što smo s manjom količinom za svoj organizam učinili puno više, i on nam je zbog toga zahvalan; kao i probava.

Podsetimo, sirovi bademi sadrže fitinsku kiselinu, koja usporava apsorpciju gvožđa i cinka, koji su ključni za uravnoteženost probave, a načelno pogoduje i nervnom sistemu, jetri, krvnim žilama...

Bademi su svakako snažni antioksidansi koji pročišćavaju telo i koji doprinose zdravlju celokupnog organizma. No, ako želimo da uzmemo najbolje od njih, uputno je "aktivirati" ih, savetuje portal firstforwomen.com.

Bonus video

OVIM TIGANJEM PRAVE SE NAJBOLJE PALAČINKE: Gola ruska seks bomba Sveta snimkom iz kuhinje zavrtela pamet milionima

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.