BIOPSIJA ĆE POSTATI PROŠLOST: Novi, jeftini i jednostavni TEST za 10 minuta otkriva da li imate RAK!
Dijagnostikovanje kancera postaće lakše, Foto: Reuter

NAPREDAK MEDICINE

BIOPSIJA ĆE POSTATI PROŠLOST: Novi, jeftini i jednostavni TEST za 10 minuta otkriva da li imate RAK!

Test je jednostavan i jeftin, a koristi tečnost koja menja boju ako detektuje prisustvo malignih ćelija bilo gde u telu

Objavljeno:

Naučnici su napravili univerzalni test za rak koji ovu zlokobnu bolest otkriva u krvotoku pacijenata.

Test je jednostavan i jeftin, a koristi tečnost koja menja boju ako detektuje prisustvo malignih ćelija bilo gde u telu. Rezultati su vidljivi posle 10 minuta.

Iako je test još uvek u razvoju, njegovo korišćenje značajno bi olakšalo lekarima uočavanje ove bolesti već na prvom pregledu.

- Velika prednost testa je što je jeftin i jako jednostavan, pa može brzo da se primeni u bolnicama - kaže Laura Karaskosa sa univerziteta Kvinslend.

Test je uspešan u 90% slučajeva. Istraživači naglašavaju da on otkriva samo ima li pacijent rak, dok se u daljim analizama mora otkriti specifičan tip raka.

Naučnici su primetili da normalna DNK i DNK osobe sa rakom različito reaguju na metalnim površinama, i po tom principu su stvorili test.

Prilikom testa, DNK odnosno krv pacijenta se dodaje u vodu sa nanočesticama zlata, koja je roze boje. Ukoliko pacijent ima rak, voda će postati plava.

- Test je dovoljno osetljiv da detektuje veoma rane stadijume raka - kaže Karaskosa.

Do sada su lekari morali da izvrše biopsiju tumora pacijenta kako bi utvrdili ima li bolesti. Ova procedura je dosta invazivna, a i oslanja se na samog pacijenta koji prvo mora sam da primeti tumor.

Iako novi test neće otkriti lokaciju tumora, bar će lekarima otkriti da li pacijent uopšte ima rak, i to brzo, tako da oni mogu preduzeti dalje korake u dijagnozi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Guardian.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.