VOLITE PARMEZAN? Onda ovo MORATE DA ZNATE!
Parmezan je omiljen među sladokuscima, Foto: EPA/Christopher Jue

tajna omiljenog sira

VOLITE PARMEZAN? Onda ovo MORATE DA ZNATE!

Naziv parmezan može nositi samo onaj sir proizveden u zaštićenim zonama provincija Parme, Ređo Emilija, Modena i Bolonja prema strogo kontrolisanim uslovima

Objavljeno:

Parmezan je jedan od najpoznatijih sireva na svetu, a njegova domovina je Italija, tačnije regija na severu te zemlje poznata po odličnoj gastronomiji i restoranima.

Naziv parmezan može nositi samo onaj sir proizveden u zaštićenim zonama provincija Parme, Ređo Emilija, Modena i Bolonja prema strogo kontrolisanim uslovima. Reč je o tvrdom i aromatičnom kravljem siru koji se proizvodi od neobranog kravljeg mleka. Sir je odličan izvor minerala kalcijuma, a hrana bogata kalcijumom doprinosi bržem sagorevanju masti. Nutricionisti parmezan preporučuju maloj deci i starijima zbog njegovih izvanrednih prehrambenih vrednosti, osim toga lako se vari, a obiluje i kalcijumom i fosforom. Osim nutritivnih vrednosti, parmezan je sir bogatog ukusa, ispunjenog voćnim notama uz blagu pikantnu notu, a preporučuje se serviranje uz obrok, piše Insider. Pravi parmezan odlikuje njegova posebna tekstura: zrnato sirno testo, lomi se i puca u listiće prema sredini sira. Iako je spravljen od kravljeg mleka, ne sadrži laktozu, odnosno sadrži vrlo male količine, gotovo zanemarive pa se preporučuje i osobama s intolerancijom na laktozu. Potrebno je čak 16 litara mleka za kilogram parmezana,a potrebno je dugo vremena da sazri. Konzumiranjem parmezana podstiče se razvoj probiotske bakterije Bacillus bifidus, koja učestvuje u održavanju zdravlja sistema organa za varenje. Masti u parmezanu su u obliku koji lagano osigurava energiju u kratkom periodu, zbog čega se brže dobije osećaj sitosti. U 100 grama naribanog parmezana konzumiraćete 431 kaloriju, ali i 4% ugljenih hidrata, 38,5% proteina i 28,5% masti. Od minerala u parmezanu se nalaze kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Od vitamina parmezan u značajnijim količinama sadrži riboflavin, pantotensku kiselinu, vitamin B12, vitamin A i vitamin D. Lako se vari i zbog kalcijuma kojim obiluje, smatra se odličnim izborom za zdravlje kostiju, a preporučuje se i trudnicama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.