OFARBALA JE KOSU, PA SE UNIŠTILA: Ova hemikalija je u SVIM TAMNIM BOJAMA, a retko ko zna KOLIKO JE OPASNA
OFARBALA JE KOSU, PA SE UNIŠTILA, Foto: LE PARISIEN / YOUTUBE

GORKO SE POKAJALA

OFARBALA JE KOSU, PA SE UNIŠTILA: Ova hemikalija je u SVIM TAMNIM BOJAMA, a retko ko zna KOLIKO JE OPASNA

Ofarbala sam kosu, a onda je glava počela da mi raste i raste. Uskoro sam bila na ivici života i smrti, sve zbog jedne česte hemikalije u farbama

Objavljeno:

Tako svoju priču počinje Estel (19), studentkinja iz Pariza koja je rešila da ofarba kosu farbom koju je kupila u lokalnom supermarketu. Kako kaže za "Le Parisien", pratila je instrukcije sa uputstva, ali najvažniju stvar nije uradila.

Naime, na svakom pakovanju farbe piše da pre farbanja kose treba uraditi test na malom delu kože i sačekati 48 sati, pa se farbati tek ako izostane bilo kakva reakcija. Estel je pustila farbu da stoji svega pola sata, a onda krenula sa farbanjem.

- Skoro odmah sam osetila iritaciju a onda je usledio i otok. Zvala sam hitnu pomoć koja mi je preporučila antihistamike, ali stanje je bivalo sve gore i gore. Kada sam se ujutro probudila, obim glave bio mi je 63 cm - kaže ova devojka, dodajući da joj je glava izgledala "kao sijalica" i da nije mogla da diše. I jezik joj je bio nadut, a hitna pomoć je na svu sreću brzo stigla na lice mesta. Odvezli su je u bolnicu, dali joj injekciju adrenalina i zadržali je na posmatranju.

A hemikalija koja je sve ovo izazvala je p-Fenilendiamin (PPD). Iako su sve farbe za kosu pune hemikalija, uglavnom je baš ova uzrok teških alergijskih reakcija, a ima je najviše u tamnim nijansama. Inače, striktna preporuka svetske zdravstvene organizacije je da udeo ove hemikalije u bilo kom proizvodu za kosu ne prelazi dva odsto. U farbi koju je Estel koristila, bilo je svega 1 odsto PPD-a, ali i to je bilo više nego dovoljno da Estel gotovo izgubi život.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.