KONAČNO OTKRIVENO: Da li ćete se RAZBOLETI ako izađete po zimi s MOKROM KOSOM?
Evo da li ćete se RAZBOLETI ako izađete po zimi sa MOKROM KOSOM, Foto: Pixabay

bez šale

KONAČNO OTKRIVENO: Da li ćete se RAZBOLETI ako izađete po zimi s MOKROM KOSOM?

Nema više zabluda, ovo je prava istina!

Objavljeno: 09:16h

Hladno, zimsko i suvo vreme jedan je od najvećih neprijatelja vašoj kosi i koži. Niske temperature mogu na koži izazvati perutanje i svrbaž, iritaciju, a posledice niskih temperatura i loše nege, trpeće i vaša kosa.

Prvo da razjasnimo jedan od najčešćih mitova kada je reč o kosi. Još od malena mnogi su od nas slušali kako nikako ne smijemo izaći napolje sa mokrom kosom. Bilo je tu stravičnih priča koje bi nas trebale spriječiti u tom naumu, poput onih da riskiramo "izliv krvi na mozak", "upalu mozga", ali i pluća i sl...

Kosa
Kosa foto: Profimedia

Stručnjaci tvrde kako je reč o mitu i verovatno nećete "zaraditi" niti prehladu", ali ipak postoji dobar razlog da ne izlazite mokre kose u zimskim mesecima.

“Razmislite logično, voda se smrzava, a smrznuće se i na vašoj kosi ako izlazite kada je temperatura dovoljno niska za smrzavanje. Tada će se pojaviti kristali na vašoj kosi i polomt će vlasi kose", pojašnjava stručnjak za kosu Jehnna Mahoneyat Kennaland. ”Drugimječima, kosa vam se može smrznuti i polomiti. "

Proizvodi za kovrdžavu kosu

Koristite proizvode namenjene kovrdžavoj kosi jer sadrže više hidratacije i zaštitnih komponenti. Ako imate ravnu i tanku kosu, svakako koristite manje količine ovakvih proizvoda. Takođe, treba da kosu tretirate sa proizvodima sa hranjivim sastojcima, poput maski. Tokom zimskih meseci posebno je bitno nahraniti kosu i koristiti balzame, serume, ulja i sl.

Perete kosu u prevrućoj vodi

Vruća voda isušuje kožu, ali i kosu i svakako bi trebalo izbegavati.

Prečesto pranje kose

Trebalo bi izbegavati i prati kosu previše. Tako ćete ukloniti prirodnu masnu zaštitu vlasišta, što može uzrokovati perutanje kože. Ako imate ravnu kosu trebali biste je prati svaka dva do tri dana, baš kao i lagano valovitu. Kovrdžavu kosu biste trebali prati svakih četiri do pet dana i jednom nedeljno izrazito kovrdžavu.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.