LEČI HEMEROIDE, MALOKRVNOST, KOŽNE BOLESTI: Ova biljka je dar prirode, a ovako je iskoristite na pravi način!
Srčanik, Foto: Printscreen

obavezno probajte!

LEČI HEMEROIDE, MALOKRVNOST, KOŽNE BOLESTI: Ova biljka je dar prirode, a ovako je iskoristite na pravi način!

Srčanik je rasprostranjen u skoro svim delovima Evrope, Azije i Severne Amerike

Objavljeno:

Srčanik ili srčenica je višegodišnja zeljasta planinska biljka. Raste na vlažnim planinskim livadama i oko bara, ali može da se sretne i na vlažnim livadama nizija i, ređe, u šumskim predelima.

Srčanik je rasprostranjen u skoro svim delovima Evrope, Azije i Severne Amerike.

Iznad zemlje iz rizoma izrasta jezičasto kopljasto lišće i stabljika visine do jednog metra, kolencima izdeljena na članke, od čega i potiče naziv polygonum (polys –- mnogo i gony – koleno). Na stabljici su retko raspoređeni listovi različitog oblika i veličine, na licu goli, dok na naličju mogu biti sa voštanom navlakom ili dlakavi. Cvat je vršni, debel, valjkast ili ovalno glavičast klas, koji je složen od cvetića svetlo do tamnoružičaste boje.

Srčanik cveta od maja do jula. Plod je trostrani oraščić boje kestena, veličine 3,5-4 mm.

Za jelo služe sasvim mladi listovi i stabljike. Od njih se spremaju čorbe, variva i salate. Mladi listovi sadrže oko 50 mg vitamina Ce. U engleskoj kuhinji je poznat puding koji se pravi od listova srčenjaka.

U lekovite svrhe upotrebljava se izvađen i osušen podanak srčanika – Bistortaerhizome. Vađenje podanka obavlja se u martu ili aprilu, odnosno septembru ili oktobru. Izvađen podanak treba najpre očistiti od korenja, stabljike, truleži i slično, a zatim oprati u hladnoj vodi.

Posle čišćenja treba ga iseći u sitne komadiće i osušiti na hladnom i promajnom mestu. Osušen podanak nema mirisa, ukus mu je vrlo opor i pomalo gorak. Treba ga čuvati zaštićenog od svetlosti i ne duže od dve godine. Rizom srčanika od biološki aktivnih supstanci sadrži 15-36 odsto katehinskog tanina, do 30 posto skroba, taninsko crvenilo, proteine itd.

Podanak srčanika koristi se za izradu dekokta, ekstrakata i složenih čajeva, koji se upotrebljavaju u lečenju malokrvnosti, proliva, upala usta i desni, u vidu obloga, za ispiranje gnojnih rana, hemoroida i raznih kožnih oboljenja. Crevni trakt podstiče na rad. Primenjuje se i u ginekologiji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.