SVRBI LI VAS KOŽA I GDE? Ovo su 5 najčešćih razloga
svrab kože može biti uzrokovan sa više faktora, Foto: Pixabay

rešite se ovog osećaja

SVRBI LI VAS KOŽA I GDE? Ovo su 5 najčešćih razloga

Svrab kože, odnosno pruritus, može imati niz uzroka

Objavljeno:

Svrb kože je neugodan, iritabilan osećaj zbog kojega želite da se počešete. Čini se jednostavno – kada vas svrbi počešete se. No, svrab kože, odnosno pruritus, može imati niz uzroka.

1. Suha koža

Koža je često suha za vreme hladnih i zimskih dana, ali pojavljuje se i za vreme visokih temperatura. Kožu bi trebalo češće hidratizovati kako biste predihitrili pojavu svraba. Osećaj se uglavnom javlja na nogama, rukama i trbuhu, a vrlo lako nestaje promenom životnoga stila.

2. Dermatitis

Glavni uzroci dermatitisa su spojevi koji izazivaju iritacije i alergije. Kontaktni dermatitis nastaje u kontaktu s alergenima poput deterdženta, sapuna, kozmetike i sintetičkih mirisa. Može izgledati kao osip ili kao opekotina, a uglavnom je na rukama. Svrab može biti i vrlo jak te je koža crvena i upaljena, a ponekad može i da peče. U tom slučaju posetite lekara.

3. Alergije

Alergije takođe vrlo čest uzrokuju svrab kože. Možete da osetite svrab na svim delovima tela, odnosno na onom na kojem dođe do alergijske reakcije.

Alergija na mačju dlaku uglavnom ima reakciju svrbeža na licu, vratu i gornjem delu prsa, dok se alergija na pse javlja nakon draganja, a još češće nakon kontakta sa psećom slinom. Osip se može pojaviti bilo gde na telu.

Netolerancija na određenu vrstu hrane izaziva reakciju svrab uglavnom na nosu, odnosno upale se sinusi te postanu bolni i svrbe. Uglavnom sve alergije izazivaju svrab poput onih na mleko, lekove, sunce i biljke.

4. Psorijaza

Psorijaza je kožni poremećaj koji uzrokuje ubrzani razvoj stanica na površini kože. Koža se tada zadeblja, a simptomi su svrab, suhoća i crvene mrlje. Ne postoji adekvatno lečenje za ovu bolest, ali rano otkrivanje može omogućiti obolelom da se podvrgne tretmanima koji zasutavljaju rast stanica kože te im pružaju olakšanje.

5. Lekovi

Reakcija na neke lekove, poput antibiotika, može rezultovati osipom i osećajem svraba po većoj površini tela.

Iako su neki od razloga bezopasni, drugi su ipak vrlo opasni za zdravlje i život te bi bilo najbolje kada primetite svrab i mrlje po telu da odmah posjetite lekara.

Bonus video:

SA KOZMETIČARKOM TATJANOM ČOPOM: Kako negovati kožu u zimskim mesecima?

(Espreso.co.rs/ordinacija.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.