OVIH 5 SIMPTOMA POKAZATELJI SU OPASNIH BOLESTI: Možda izgledaju bezazleno, ali nisu!
Obraćajte pažnju na promene na svom telu, Foto: Shutterstock

oprezno

OVIH 5 SIMPTOMA POKAZATELJI SU OPASNIH BOLESTI: Možda izgledaju bezazleno, ali nisu!

Ponekad je bolje biti hipohondar i obraćati pažnju

Objavljeno:

Ponekad je bolje biti hipohondar i obraćati pažnju na male promene na svom telu, jer te stvari mogu pomoći i identifikovati i eliminisati opasne bolesti u ranim fazama.

Ovo su neki od takvih znakova koji izgledaju beznačajno, no bolesti koje se kriju iza njih su opasne.

1. Ako je na fotografiji s bljeskom samo jedno oko crveno Crvene oči na fotografijama s flešom su poprilično česti. Pri izradi fotografije uz blic svetlo ulazi u oko brže nego što zenica uspe da se suzi, a potom se reflektuje od očnog dna i izlazi natrag kroz zenicu. Kamera će da zabeleži ovo svetlo kao crvenu zenicu. Crvenu boju daje krv, to jest crvene krvne stanice kojima je bogata srednja očna ovojnica – žilnica, koja zajedno s mrežnjačom oblaže dno oka.

No, ako se crvenilo pojavi samo na jednom oku, tada ono može biti signal bolesti - mrene, infekcije, pa čak i raka, kažu stručnjaci. To može biti znak bolesti oka i kod dece.

Ovo je stvaran slučaj u kojem je jedna majka postavila fotografiju svog deteta na internet, pa su joj savetovali da odvede bebu liekaru. Tamo je potvrđena dijagnoza - retinoblastoma.

foto: Facebook

2. Crna linija na noktu

Još jedna fotografija s Fejsbuka žene koja je došla na manikir u jedan salon uputila je na stanje koje nije nimalo benigno. Naime, radnica je objavila fotografiju s upozorenjem da takve promene treba da se uzimu za ozbiljno - jer je u ovom slučaju bila reč o raku kože.

foto: Facebook

3. Iznenadna promena rukopisa

Ako se rukopis pojedinca iznenada i bez racionalnog objašnjenja promeni, tada to može biti znak pojave Parkinsonove bolesti. Pomoću rukopisa možemo otkriti i Alzheimerovu bolest, pogotovo ako je reč o slovima nepravilnog i “drhtećeg” izgleda. U ovom slučaju rukopis se pogoršava s lošijim mentalnim stanjem, a pisanje s vremenom postaje sve sporije. Reči se znatno razlikuju jedne od drugih s vidljivim trzajima na pojedinim slovima. Slično je i s Parkinsonovom bolesti koju, osim trzaja, karakterišu uska i zgrčena slova, a rukopis ponekad postane tako malen da ni sam autor ne može da ga pročita.

foto: Twitter

4. Povremeni bljeskovi svetla

Ako iznenada u svom vidnom polju počnete da uočavate bljeskove svetla koji ne bi trebali biti tamo, to može biti znak oštećenja na mrežnjači. U tim bljeskovima, koji se obično opisuju kao "eksplodirajuće zvezde" ili "munje", pratioc je glavobolja i vrtoglavica, a to je svakako razlog za odlazak lečniku.

foto: Facebook

5. Nadutost U moderno doba sve se više ljudi susreće s ovim telesnim stanjem zahvaljujući stalnom stresu, prejedanju, lošim prehrambenim navikama i dehidraciji. Ponekad je nadutost samo neugodna, a ponekad ona može biti znak manjih poremećaja, poput preteranog razmnožavanja bakterija u tankom crijevu. Osim toga, nadutost je i simptom celijakije, pa čak i raka maternice. Ako uz nadutost primetite i bolove ili neobjašnjive promene u težini, svakako posetite lekara.

foto: Profimedia

Bonus video:

Milan Jovanović Strongman komentariše učesnike Espreso dijete

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.