BEZ MUKE: Evo kako da se rešite  VODE iz organizma od koje izgledate mnogo deblje! ISPUMPAĆETE SE ZA DAN
Nadutost, noge, Foto: Novi.ba

SJAJNO

BEZ MUKE: Evo kako da se rešite VODE iz organizma od koje izgledate mnogo deblje! ISPUMPAĆETE SE ZA DAN

Kada jedete hranu koja sadrži puno soli, to može biti značajan uzrok zadržavanja vode, posebno ako ne pijete dovoljno vode koja bi isprala so iz vašeg sistema

Objavljeno:

Zadržavanje vode je česta pojava kod trudnica, pojedinaca koji konzumiraju lekove i neaktivnih osoba. Rezultat zadržavanja vode podrazumeva otok i dobijanje na težini. Srećom, istraživači znaju šta uzrokuje zadržavanje vode i čak imaju nekoliko savjeta o tome kako je sprečiti.

Uzrok: previše natrijuma

Kada jedete hranu koja sadrži puno soli, to može biti značajan uzrok zadržavanja vode, posebno ako ne pijete dovoljno vode koja bi isprala so iz vašeg sistema. Kada konzumirate previše soli, vaše telo zadržava vodu kako bi pomogla da se održi prirodna ravnoteža. Ishrana bogata natrijumom može dovesti do proširenja ćelija vode do 20 puta.

Rešenje: jedite manje prerađenu hranu

Jednostavno rešenje je da zamenite prerađenu hranu sa prirodnim namirnicama. Zapakovana tjestenina, supe, pa čak i konzervisano povrće sadrže značajnu količinu natrijuma. Jedite svježe ili smrznuto povrće i supe i soseve sa malo natrijuma. Probajte da zamenite so sa keltskom morskom solju ili himalajanskom.

Uzrok: dehidracija

Vaše telo želi da živi. Kada ne pijete dovoljno vode, vaše tijelo se bori kako bi proverilo da li imate dovoljno vode u vašem sistemu kako biste opstali. Većina ljudi koju vidite vjerovatno ne pije dovoljno vode, iako se to ne primeti.

Savet: pijte više vode

foto: Profimedia

Pijte najmanje 240ml vode dnevno, kako biste se osigurali da vam telo funkcioniše ispravno, dok ostali zdravstveni stručnjaci tvrde da bi trebalo da popijete vode kao polovinu svoje težine. Ako vam je teško da pijete vodu na silu, pokušajte da jedete više voća i povrća.

Uzrok: nedostatak magnezijuma

Zadržavanje vode može da znači da nemate dovoljno magnezijuma u organizmu, jer vaše tijelo koristi magnezijum u skoro svim procesima. Zbog ovoga telo ne može pravilno da funkcioniše i voda se zadržava.

Lek: jedite hranu bogatu magnezijumom

foto: upload.wikimedia.org

Dodajte hranu poput avokada, oraha, žitarica, spanaća, jogurta i zeleniša vašoj ishrani. Ove namirnice imaju dosta magnezijuma i takođe nude obilje drugih zdravstvenih prednosti.

Lek: menjajte način života

Pijenje dosta vode utiče na težinu, kvalitet sna i energetski nivo. Unošenjem dosta voća i povrća, zajedno sa vodom, pomoći će vašem tijelu da pravilno funkcioniše i ne zadrži višak vode. Pijte 8 čaša dnevno najmanje.

Lek: povećajte unos kalijuma

Što više soli konzumirate određenog dana, više kalijuma je potrebno da unesete u organizam. Hrana koja sadrži dosta kalijuma može se naći u šparglama, citrusu, dinjama i paradajzu.

Uzrok: skrob i slatkiši

foto: Profimedia

Ugljeni hidrati takođe mogu biti krivi. Ako za večeru imate slatku hranu, skrob, tjesteninu, bijeli pirinač ili slatke napitke, ovo će dovesti do brzog porasta šećera u krvi, zbog čega će telo osloboditi insulin - hormon koji sprečava dovod šećera u krvotok. Ali visok nivo insulina može da zadrži natrijum i tečnost, nakon čega se zadržava voda.

Uzrok: hormonski poremećaji

Što više soli konzumirate određenog dana, više kalijuma je potrebno da unesete u organizam. Hrana koja sadrži dosta kalijuma može se naći u šparglama, citrusu, dinjama i paradajzu.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.