OVA BILJKA ČINI ČUDA! Od nje se pravi najbolji ČAJ za KAŠALJ!
Ilustracija, Foto: Profimedia

lekovita biljka

OVA BILJKA ČINI ČUDA! Od nje se pravi najbolji ČAJ za KAŠALJ!

Od ove lekovite biljke najviše se koristi koren i to jednogodišnji jer sadrži najviše sluzi 

Objavljeno: 21.11.2018. 21:37h
  • 29

Jedan od poznatijih narodnih lekova protiv kašlja, koji se koristi od davnina jeste čaj od belog sleza. 

Ova biljka ima nekoliko naziva a jedna od su dobri, pitomi i veliki sljez. Najčešće se koristi za lečenje disajnih organa. U medicini se upotrebljava kao sredstvo koje se odlično pokazalo u oblaganju sluzokože. Pored ovih blagodeti, leči kožu, smiruje otoke i crvenila. Njegova upotreba je neograničena i ulazi u sastav mnogih lekova ali i raznih krema i kozmetičkih proizvoda.

Od ove lekovite biljke najviše se koristi koren i to jednogodišnji jer sadrži najviše sluzi. Čaj od belog sleza za kašalj se pravi od korena biljke.

Vadi se u oktobru mesecu, obradjuje se, suši a zatim se secka. Korijen belog sleza sadrži 35 % sluzi, 35 % skroba, 10 % saharoze, 10% pektina i drugih materija. 

Osim korena lekoviti delovi belog sleza su i list i cvet. 

U narodnoj medicini slez se koristi kao laksativ. Za tu potrebu priprema se malo jači čaj koji popijete odjednom. Nakon njega potrebno je popiti 2 – 3 čaše čiste vode kako bi brže prošao kroz digestivni trakt. Beli slez je biljka iz prirode i možete je koristiti koliko god dugo da je potrebno.

Poseduje neverovatna inflamatorna svojstva i služi za spoljašnju i za unutrašnju upotrebu. Pomaže kod upala u gastrointestinalnom traktu, leči razne upale usta kao i gastritis i kolitis. Takodje, ublažava, smiruje i leči čireve, razne vrste opekotina i varikozne vene.

Preporučuje se za redovnu upotrebu osobama koje su sklone alergijama i onima koji imaju osetljivu kožu. Oslobadja svraba, otoka, crvenila i gušenja. Iz tog razloga se često koristi u kozmetici posebno u kremama posle sunčanja.

 

Kako se pravi čaj od belog sleza

Supena kašika osušenog korena belog sleza

2 dcl proključale vode

Stavite vodu na vatru i ostavite da proključa. U šolju sipajte jednu ravnu supenu kašiku korena belog sleza. Zatim prokuvanu vodu prelijte preko smese u šolji i poklopite tanjirićem. Ostavite sa strane kako bi se napitak prohladio. Posle 2 do 3 sata smesu procedite. Tokom dana čaj od sleza pijte u gutljajima u razmacima od nekoliko minuta.

Sirup od belog sleza

Pripremite 50 g korena belog sleza koji ćete upotrebiti za napitak. Potopite ga u 3 dcl hladne vode pa ostavite neka ostoji 12 sati. Sirup za kašalj procedite pa pomešajte sa 1 kg domaćeg meda. Takođe, možete koristiti za mešanje i sirup od maline kao i sirup od ribizle ili višnje.

Ovaj prirodi lek za kašalj obavezno čuvajte na hladnom i suvom mestu. Konzumirajte ga na svaka dva sata po jednu supenu kašiku. 

Bonus video

(Espreso.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.


Espreso.rs


Adria media