SVAKO MORA DA IMA OVU NAMIRNICU U KUHINJI! Čisti bubrege, afrodizijak je, ali pomaže i kod ovog HRONIČNOG STANJA
SVAKO MORA DA IMA OVU NAMIRNICU U KUHINJI, Foto: Shuterstock

ČUDOTVORNA NAMIRNICA

SVAKO MORA DA IMA OVU NAMIRNICU U KUHINJI! Čisti bubrege, afrodizijak je, ali pomaže i kod ovog HRONIČNOG STANJA

Ublažava negativne učinke konzumacije alkohola, procesirane hrane i drugih toksina koji dospijevaju u jetra i uvelike opterećuju ovaj izuzetno važan organ

Objavljeno:

Iako je mnogi svrstavaju među povrće, artičoka je zapravo pupoljak cveta koji pripada rodu biljaka iz porodice glavočika. Osim biljnih stvari cinarina i silimarina, artičoka sadrži i snažne antioksidanse poput beta-karotena, luteina, kvercetina i rutina. Te stvari deluju protivupalno i štite vaš organizam od raznih degenerativnih i hroničnih oboljenja, piše Alternativa za Vas.

Ova cenjena namirnica jedna je od najstarijih koju su ljudi poznavali, a pripisivane su joj i afrodizijačke sposobnosti. Čisti telo, a pravi je izbor i za one koji se odluče za dijetalnu hranu. Siromašna je kalorijama, bogata vitaminima C, K i B, kalijem, kalcijem, gvožđem, magnezijumom, fosforom, hranjivim stvarima i fitokemikalijama.

Bogata antioksidansima, održava srce zdravim, smanjuje holesterol, preventivno deluje protiv malignih oboljenja, balansira razinu glukoze u organizmu, snižava hipertenziju, čisti jetru i bubrege, pomaže izlučivanju žuči, bogata vlaknima; blagotvorna je za probavu, odličan je diuretik, pomaže kod gihta, alergija, urtikarije, reume, astme. Ova biljka sadrži i vitamine B-skupine te vitamine C i K, a od minerala kalcij, željezo, kalij, magnezij i fosfor. Još neotvoreni cvatovi artičoke koriste se u kulinarstvu, a jestive su i lisne peteljke. U lekovite se svrhe koriste mladi listovi u prvoj vegetaciji. Najčešće se upotrebljavaju za lečenje oboljenja jetara i protiv povećanog holesterola u krvi. U ovom se slučaju koristi mlado lišće bez peteljki. List sadrži cinarozid, luteolin i gorke tvari, a bogat je i mineralima, posebno kalijumom i magnezijem. Poznato je da artičoka izvrsno čisti jetru od toksina i da pridonosi njenoj regeneraciji. Također, čisti krv. Osim jetara, ova biljka odlično čisti i žuč, slezenu i bubrege. Potiče proizvodnju žuči, koja je važna za varenje masne hrane i apsorpciju masnoća i snižava količinu lipida u krvi. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Sevilli pokazalo je da upravo ekstrakt artičoke snažno potiče proizvodnju žuči. Artičoka ima i diuretska svojstva, potiče mokrenje te tako pridonosi čišćenju mehura i bubrega, štiti jetra od hepatotoksičnosti, odnosno pomaže pri oštećenjima uzrokovanima delovanjem toksina.

Ublažava negativne učinke konzumacije alkohola, procesirane hrane i drugih toksina koji dospevaju u jetru i uvelike opterećuju ovaj izuzetno važan organ.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.