MOŽETE DA ISCEDITE GNOJ IZ BRADAVICE? Doktor upozorava, EVO ŠTA TO GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU!
Ovaj mlečni iscedak uzrokuje porast hormona prolaktina, Foto: Pixabay

obratite pažnju

MOŽETE DA ISCEDITE GNOJ IZ BRADAVICE? Doktor upozorava, EVO ŠTA TO GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU!

Mlečni iscedak izgleda poput razvodnjenog kravljeg mleka

Objavljeno:

Ako steprimetile gnoj iz bradavice, vreme je da saznate šta to govori o vašem zdravlju. Odmah na početku da znate kako iscedak iz bradavica veoma retko upućuje na rak dojke.

Mlečni iscedak izgleda poput razvodnjenog kravljeg mleka, a može se javiti usled trudnoće, infekcije dojke ili usjed fibrocističnih dojki. Ukoliko su dojke fibrocistične to znači da imaju zrnastu ili granuliranu strukturu, ali to je sasvim uobičajeno i nije razlog za brigu, piše "Minimagazin.info".

Ovaj mlečni iscedak uzrokuje porast hormona prolaktina (hormon koji grudima “govori” da proizvode mleko). Iako je to sasvim normalno tokom trudnoće i dojenja, to može biti uzrokovano i kada benigna izraslina ili tumor na hipofizi izaziva prekomernu proizvodnju prolaktina.

Ukoliko dođe do pojave mlečnog iscetka, a niste u drugom stanju ili ne dojite, bilo bi veoma mudro da se obratite doktoru i proverite šta se dešava.

Iscedak iz dojke kod ne-dojilja može biti i nuspojava nekih lekova, ali i simptom opasnih stanja koja zahtevaju lečenje.

Najčešći uzroci abnormalnih sekreta dojke uključuju:

Fibrocističke promene dojke – je stanje koje karakterišu benigne kvržice na grudima i procenjuje se da se javljaju kod 50% žena, najčešće u dobi između 20 i 50 godina, a mogu uzrokovati zeleni ili smeđi iscedak iz bradavice. Ove promene nisu povezane s povećanim rizikom od raka dojke.

Galaktoreja – se odnosi na mlečni iscedak. To je simptom nekih stanja, najčešće hipotireoze (smanjeni rad štitnjače) i preterane stimulacije dojki. Takođe, može biti i nuspojava nekih lekova, uključujući i kontracepcijske pilule.

Proširenje mlečnih kanala – odnosi se na stanja koja karakteriše upala i potencijalne blokade mlečnih kanala ispod bradavice. To može uzrokovati gusti zelenkasti, prljavo beli ili crni iscedak iz jedne ili obe bradavice, a najčešće je kod žena koje se približavaju menopauzi i prolazi samo od sebe u većini slučajeva.

Infekcije dojke – karakteriše iscedak iz dojke koji sadrži gnoj, a može biti popraćeno i crvenilom dojke i osećajem topline na dodir. Ovo stanje se lako leči antibioticima u većini slučajeva.

Iscedak iz bradavica retko je znak ozbiljne bolesti, no sve promene dojke, uključujući i oslobađanje tečnosti iz jedne ili obe bradavice, treba uzeti ozbiljno, piše "Krenizdravo.rtl.hr".

Nijedna žena nema dve potpuno iste bradavice na grudima. One mogu biti tamnije ili svetlije, veće ili manje, ispupčene ili ravne.

Nijedna žena nema dve potpuno iste bradavice na grudima
Nijedna žena nema dve potpuno iste bradavice na grudima foto: Pixabay

U slučaju da imate jednu ili obe bradavice uvučene, trebate znati da se to dešava zbog adhezije ispod bradavica koja vezuje kožu za podkožno tkivo.

Ovo nije neobična pojava, čak 10-20% žena ima ravne ili uvučene bradavice. Kod nekih žena se dešava da zbog stimulacije bradavica ili hladnog vremena one privremeno "iskoče".

Ako imate ovakve bradavice, trebate znati da one ne predstavljaju ništa opasno, jer su se jednostavno tako grudi razvile.

Možete čak i normalno da dojite dete, samo što će beba imati malo više poteškoća da povuće mleko iz bradavica, u tom slučaju vam mogu pomoći aparati za dojenje koje možete kupiti u apotekama.

Međutim, u slučaju da vam se obe bradavice ili jedna iznenada uvuku kasnije tokom života, treba odmah da obavestite doktora.

Promena izgleda bradavica može biti normalna, ali u nekim slučajevima je i znak za uzbunu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.