NAUKA OVO NE MOŽE DA OBJASNI: 85 odsto žena pati od ovoga u jednom trenutku u životu
Nezdrav život pogoršava simptome, Foto: Profimedia

talasi vrućine

NAUKA OVO NE MOŽE DA OBJASNI: 85 odsto žena pati od ovoga u jednom trenutku u životu

Mehanizam nastanka talasa vrućine nije još naučno objašnjen, no primećeno je da ih pogoršavaju pušenje, konzumacija začinjene hrane, vrućih napitaka, kofeina, alkohola

Objavljeno:

Promene nivoa estrogena obeležavaju ulazak u razdoblje hormonske tranzicije, a naglašene dnevne fluktuacije primećuju se godinu dana pre poslednje menstruacije i izazivaju brojne promene - od nepravilnih ciklusa do subjektivnih simptoma koji su često kvantitativno nemerljivi i žene ih opisuju kao neznatne do izrazito teške. Simptomi mogu trajati nekoliko meseci, ali i desetak godina.

Smatra se da 75-85 posto žena tokom perimenopauze i menopauze pati od valunga. Obično se javljaju tokom poslednje menstruacijske godine, no veliki broj žena žali se na njih i nakon gubitka menstruacije. Žene osećaju nadiranje talasa vrućine propraćenog preznojavanjem, crvenilom kože lica i vrata uz osećaj nelagode, pojedine žene pate i od osećaja hladnoće. Valunzi mogu trajati od nekoliko sekundi do pet minuta. Često se javljaju i noćna znojenja.

Mehanizam nastanka talasa vrućine nije još naučno objašnjen, no primećeno je da ih pogoršavaju pušenje, konzumacija začinjene hrane, vrućih napitaka, kofeina, alkohola. Ulaskom u hormonsku tranziciju simptomi mogu biti naročito burni te žene odluče da odu lekaru kad simptomi postanu teško podnošljivi. Kontrole su nužne jednom godišnje, a to podrazumeva redovne ginekološke preglede uz ultrazvučnu ocenu izgleda jajnika i materice te pregled dojki. Treba pratiti i laboratorijske parametre, ali i opšte zdravlje s posebnim naglaskom na kardiovaskularni i koštani sastav.

Hodanje i uopšte uzev fizička aktivnost učvršćuju tetive i mišićni aparat te time sprečavaju osteoporotične promene, a istovremeno blagotvorno deluju na psihičko zdravlje pridonoseći time zdravlju celog organizma.

Nesanica i burne vazomotorne tegobe mogu se smanjiti primenom hormonskih napitaka. Danas je paleta tih proizvoda vrlo široka, doze sintetičkih hormonskih napitaka znatno su smanjene, a posebno je važno to što su nam poznati i alternativni izbori, tj. preparati biljnog porekla koji svojim delovanjem koje je slično delovanju sintetičkih hormonskih napitaka mogu uveliko smanjiti tegobe koje žene osećaju prilikom ulaska u razdoblje hormonskog deficita.

No pre donošenja odluke o primeni bilo koje vrste hormonske terapije naročito je važno redovno kontrolisati svoje zdravstveno stanje, što uključuje mamografiju, ginekološke preglede uz ultrazvuk, internističku obradu i proveru laboratorijskih parametara, jer pod parolom uzimanja stvari u svoje ruke ne možete zatvoriti vrata lekarskih ordinacija.

BONUS VIDEO: TAJNE NARODNOG MUZEJA: Predstavljamo vam eksponate arheološkog odeljenja! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Zivim.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.