OBLAŽETE DASKU NA WC ŠOLJI PAPIROM? Niste ni svesni da time činite više ŠTETE nego KORISTI!
Mnogo veći problem, zbog hrapave površine, predstavlja toalet papir, Foto: Profimedia

LEGLO BAKTERIJA

OBLAŽETE DASKU NA WC ŠOLJI PAPIROM? Niste ni svesni da time činite više ŠTETE nego KORISTI!

Istraživanja su pokazala da su WC daske manje inficirane bakterijama nego većina kuhinjskih sudopera i sunđera za pranje suđa

Objavljeno:

Kako biste se zaštitili od bakterija pre korišćenja javnog WC-a, uvek oblažete dasku na šolji toaletnim papirom? Pogrešno, kažu naučnici. Na taj način, verovali ili ne, samo povećavate svoj kontakt s bakterijama.

Naime, stručnjaci tvrde da su WC šolje dizajnirane da odbijaju što veći broj bakterija, i to zahvaljujući svom obliku kruga i glatkoj površini. To, ističu naučnicii, nije dobra podloga za zadržavanje bakterija, a mnogo veći problem, zbog hrapave površine, predstavlja toalet papir, piše britanski Mirror.

foto: Pixabay

I ne samo to. Istraživanja su pokazala da su WC daske manje inficirane bakterijama nego većina kuhinjskih sudopera i sunđera za pranje suđa.

U slučaju WC daski većina bakterija koje na njima pronalazimo relativno brzo odumiru, objašnjava Phillip Tierno, profesor iz Centra za medicinu Langone pri Univerzitetu Njujork.

S druge strane, WC papir ima grubu teksturu i upijajuća svojstva, zbog čega je odlično stanište za bakterije. Problem je u tome što su studije pokazale da se s povlačenjem vode u WC-u bakterije često razlete po vazduhu. Ako se toalet papir nalazi blizu šolje, a to je čest slučaj, bakterije mogu završiti na njemu, ističe Tierno.

Kod kuće se ova nevolja može rešiti spuštanjem poklopca pre povlačenja vode.

BONUS VIDEO: KIDAJU ŽIVO MESO! Piranama bacili komad u vodu, nastao je MASAKR! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.