LOŠE VESTI ZA VISOKE LJUDE! Zbog povećanog broja ćelija su u opasnosti da obole od OPAKE BOLESTI!
Visina ima ulogu u zdravlju, Foto: Profimedia

istraživanje pokazalo

LOŠE VESTI ZA VISOKE LJUDE! Zbog povećanog broja ćelija su u opasnosti da obole od OPAKE BOLESTI!

Naučnici za ovaj fenomen imaju nekoliko objašnjenja

Objavljeno:

Visoki ljudi imaju veće šanse da dobiju rak, zbog toga što imaju više ćelija koje su u opasnosti da mutiraju, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje je pokazalo da se sa svakih 10 centimetara visine rizik povećava za 10%. Sličan slučaj je i sa psima - za masivnije rase je dokazano da imaju veće šanse da obole od opake bolesti.

Naučnici za ovaj fenomen imaju nekoliko objašnjenja, uključujući i to da su hormoni koje dovode do rasta takođe utiču na razvoj raka, ali bitnu ulogu igra i okolina i ishrana u detinjstvu.

- Jedna od glavnih pretpostavki je da nešto što se dešava rano u vašem životu čini vaše ćelije podložnije raku, ali vas i čini visokim - govori Leonard Nuni, porfesor biologije na univerzitetu Riversajd u Kaliforniji.

Njegovo istraživanje prati mutacije ćelija osoba tokom života: ako se dogode određene mutacije pokrenuće određenu vrstu raka. Teorija pokazuje da što više ćelija imate, one se više dele, i samim tim ste u većem riziku.

Rezultati su pokazali da se kod žena za svakih 10 cm visine iznad proseka rizik uvećava za 13%, a kod muškaraca u pitanju je povećanje od 9%.

- Bez obzira da li ste visoki zbog dobre ishrane, ili su vam roditelji bili visoki, važan je samo broj ćelija - upozorava Nani.

Istraživanje je pokazalo i da je veza između visine i raka kože (melanoma) posebno izražena, zbog hormona IGF-1. Ovaj hormon se povećava kada se ćelije dele.

Ipak, uprkos povezanosti visine i rizika od raka, u pitanju je samo mali rizik, a važniji su drugi faktori: kao što je uzdržavanje od pušenja i održavanje zdrave kilaže.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Guardian.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.