SAVRŠENA ZAMENA ZA KAFU: Za ovo postoji savršeno dobar razlog!
Kafa je omiljeni napitak mnogih, Foto: Profimedia

opšte prihvaćen napitak

SAVRŠENA ZAMENA ZA KAFU: Za ovo postoji savršeno dobar razlog!

Poznato je da kafa deluje na rast nivoa kortizola u telu, a posebno ukoliko se popije na prazan želudac

Objavljeno:

Čaj od gloga je idealan za ljude koje se teže razbuđuju dok je čaj od divljeg šipka sa medom odličan izbor za punjenje energijom i savršen je za uvod u dan učenicima i studentima.

Kafu nikada ne bi trebalo piti na prazan želudac, jer od nje tada može biti više štete nego koristi. Naime, tada se u želucu pojačano izlučuje hlorovodična kiselina koja odlazi dalje kroz probavni trakt i povećava rizik od razvoja čireva, gastritisa, sindroma iritabilnih creva...

Poznato je da kafa deluje na rast nivoa kortizola u telu, a posebno ako se popije natašte. Povećan nivo tog hormona doprinosi osećaju stresa i teskobe. Hrana pre kafe će ublažiti taj učinak. Zato, ako već pijete kafu, najpre pojedite nešto.

Tobias van Schneider, dizajner iz Nemačke, prestao je da pije kafu, zamenio čajem.

- Izbacivanje kafe pomoglo mi je da budem opušteniji. Kafa me oduvek činila stresnijim, bio sam više teskoban i remetila mi je probavu. Prestankom unošenja kofeina u organizam, nisam postao samo opušteniji, već se osećam kao kralj. Ipak, miris kafe i dalje volim, kao i okus. Sad leti pijem ledeni čaj, a zimi regularni - kazao je Tobias.

Čime sve možete zameniti kafu?

- Kafa je naprosto opšteprihvaćen napitak kojim započinjemo dan i uvereni smo kako podiže budnost. Dobar izbor je kava od cikorije koju mogu piti deca, a i starije osobe. To je napitak za početak dana koji svakako ne treba izostaviti. Yannoha je zamena za kavu koja organoleptički u potpunosti može zameniti kafu, a u suštini je napitak od preprženih i mlevenih žitarica.

Yannoh je nedostatak za kafu koja se pravi od prženih ječma, raži, cikorije i žira pa ne sadrži kofein. Osim što razbuđuje i daje energiju, dobar je za poboljšanje probave i jačanje živčanog sastava.

Čaj od gloga, divljeg šipka i limunada

- Čaj od gloga je za osobe koje se teže razbuđuju, a u jutarnjim satima imaju zahtevnije zadatke i treba im dobar start u dan. Čaj od divljeg šipka sa medom daće dosta energije, pa je idealan napitak za uvod u dan učenicima i studentima. Može se mlak poneti sa sobom i pijuckati postupno. Mlaka voda sa sokom od limuna je čest izbor osobama koje vode računa o probavnom sastavu - dodaje Olja Martinić.

Glog je od davnina poznat kao vrlo lekovita biljka, posebno za jačanje i regulaciju rada srca. Dobar je i za smirenje. Koriste se i cvetovi, listovi te plodovi.

Čaj od cveta gloga

U šoljicu stavite dve male kašike suvih cvetova gloga, prelijte s kipućom vodom, poklopite i ostavite 20 minuta.

Čaj od ploda gloga

U šoljicu stavite dve male žlice suvih, zgnječenih plodova, prelijte hladnom vodom i ostavite da stoji tri sata. Potom procedite, malo zagrijte da bude mlako, dodajte malo meda i popijte.

Čaj od preslice i sok od jabuke za bolji izgled

- Ako želite od samoga jutra napojiti kožu, kosu i sluznicu svakako je dobar izbor čaj od preslice ili sok od jabuke u koji dodajete ekstrakt preslice sa silicijem. Važno je da prvi jutarnji napitak ima temperaturu ljudskog organizma ili malo veću. Osobno uporno biram kafu čiji miris i okus obožavam - kaže nutricionistkinja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.