OVIH SEDAM NAMIRNICA IZBEGAVAJTE, AKO VAM JE ŽIVOT DRAG: Stučnjak izdao OZBILJNO UPOZORENJE!
Ranije  epidemije salmonele su nas uglavnom naučile da se jaja uvijek moraju obraditi pa tek onda konzumirati, Foto: Profimedia

obratite pažnju

OVIH SEDAM NAMIRNICA IZBEGAVAJTE, AKO VAM JE ŽIVOT DRAG: Stučnjak izdao OZBILJNO UPOZORENJE!

Klice su glavni prenosnici salmonele

Objavljeno: 08:26h

U proleće ove godine se gotovo na nedeljnoj bazi povlačilo meso sa salmonelom ili listerijom, a ugroženo je bilo i voće, dečija hrana. Sada se nešto slično događa u SAD-u, iz prodaje je povučeno 1.275 kilograma pakirane salate zbog sumnje na salmonelu i listeriju.

Stručnjak za bezbednost hrane Bill Marler nabrojao je za Biznis Insajder prehrambene proizvode koji su najviše podložni zarazama i kvarenju.

1. Unaped rezano voće i povrće

Rezanje i pakiovanje je “savršen način za multiplikovanje buba”, kaže Marler. Što više ljudi dira hranu pre vas, veća je mogućnost zaraze.

2. Kišnica i voda iz reka i jezera

- Sve ono od čega se možete razboleti nalazi se u nefiltriranoj vodi – tvrdi Marler. Nepročišćena voda gotovo uvek sadrži životinjske fekalije od kojih vrlo lako možete zaraditi probavne smetnje, ali i opasnije bolesti. Takva voda širi Escherichiju Coli i hepatitis A, koje mogu imati i smrtonosne posledice.

3. Klice

Iako su navodno jako zdrave i prodaju se u trgovinama zdravom hranom, klice su veliki prenosnici salmonele i E. Coli.

- Ja ih uopšte ne konzumiram – konstatovao je stručnjak za bezbednost hrane.

4. Neobrađeno brašno

Većina ljudi smatra da je obično brašno bezopasno, ali zapravo je veliki prenosnik bakterija. Sirovo, neobrađeno brašno uzorkovalo je infekciju E. Coli u 24 američke države. Marler kaže da većina ljudi smatra kako je najveći problem u sirovom testu neobrađeno jaje, ali zapravo je i neobrađeno brašno. Najveći problem je što ga čak ne morate ni pojesti, sirovo brašno može vas zaraziti i ako nakon njegove upotrebe ne operete ruke.

5. Sirovo meso

Marler tvrdi kako se meso treba termički obraditi na temperaturi većoj od 160 stepeni kako bi se ubile sve bakterije.

6. Sirova jaja

Ranije epidemije salmonele su nas uglavnom naučile da se jaja uvijek moraju obraditi, pa tek onda konzumirati. Isto preporučuje i Marler.

7. Nepasterizovano mleko i sok

Slično kao s promovisanjem konzumiranja vode iz jezera ili kišnica, u zadnje vreme se ljudima savetuje da piju što više nepasterizovanih pića, jer tako navodno u organizam unose više nutritivnih vrednosti.

- Nema nikakvog smisla piti piće koje u sebi može imati bakterije, viruse i parazite, ako se to sve može izbjeći jednostavnim procesom pasterizacije – tvrdi Marler.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.