PREVENTIVNA ZAŠTITA: Ako ne želite da se zarazite gripom ovih 5 stvari morate da radite svaki dan!
Poslušajte ove savete i izbegnite prehladu, Foto: Thinkstock

SEZONA GRIPA STIŽE

PREVENTIVNA ZAŠTITA: Ako ne želite da se zarazite gripom ovih 5 stvari morate da radite svaki dan!

Čišćenje kuhinje i kupatila od krucijalnog je značaja u sezoni gripa i prehlada

Objavljeno:

Stiže nam sezona gripa pa se vredi pravilno zaštititi, a pored vakcinacije savetuje se i održavanje higijene kao i jačanje imuniteta.

Čišćenje kuhinje i kupatila od krucijalnog je značaja u sezoni gripa i prehlada. Ovo su neki od saveta koje bi trebalo da poslušate ukoliko želite da ove sezone izbegnete opasnu prehladu i rizikujete život.

Perite ruke

Već znate da nas u spoljašnjem svetu vrebaju virusi, posebno u gradskom prevozu i na poslu. Dolazimo u kontakt sa velikim brojem virusa svakoga dana i donosimo ih u naš dom. Zbog toga je važno da češće perete ruke. Imajte naviku da perete ruke odmah pošto uđete u kuću.

Dezinfikujte površine sa kojima najviše dolazite u kontakt

Prekidači za svetla, kvake, daljinski za TV, vrata od frižidera,... Sve ove površine u vašem stanu dodirnete po nekoliko puta u toku dana pa postoji šansa da su prekriveni bakterijama i virusima. Dezinfikujte ih alkoholom ili asepsolom svakog dana.

Obrišite sve površine, čak i one koje retko kada čistite

Delovi stana koje retko kada čistite bivaju prekriveni prašinom u kojoj mogu da se kriju bakterije i virusi pa je važno da ih očistite. Čistite ih svako malo tkom sezone gripa.

foto: Thinkstock

Čistite telefon

Verovatno ste čuli da telefoni imaju na sebi više bakterija nego WC šolja. Nosimo ih svuda sa sobom, spuštamo gde stignemo i tako oni dolaze u dodir sa različitim bakterijama. Brišite telefon makar jednom nedeljno. Držite se dalje od agresivnih sredstava za čišćenje koji mogu da unište površinu vašeg telefona.

Perite posteljinu i peškire češće tokom sezone gripa

Ukoliko ste vi ili neko u kući bolesni, važno je da perete posteljinu svakih nekoliko dana kako biste se rešili bakterija i virusa. Neka obolela osoba ima svoj peškir kako bi manje širila okolo viruse.

Bonus video:

KRATKI ESPRESO 7 (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.